Ціллю повітряної атаки ворога були об’єкти енергетичної інфраструктури країни. Національна енергетична компанія «Укренерго» повідомила: внаслідок російського терору пошкоджені теплові та гідроелектростанції в центральних та західних областях. Зазначається, що на Дніпропетровщині наразі діють аварійні відключення, на Харківщині — графіки погодинних відключень.

За даними командувача ПС ЗСУ генерал-лейтенанта Миколи Олещука, в ніч на п’ятницю окупаційна армія рф випустила по території України 99 повітряних цілей, з яких наша ППО знищила 84 — 58 ударних БПЛА і 26 ракет різних типів.

Тим часом на лінії зіткнення тривають запеклі бої на кількох напрямках. «На суходолі Сили оборони України продовжують утримувати під контролем ключові висоти та райони оборони. Наша мета — не допустити втрати своєї території, максимально виснажити противника, завдати йому максимальних втрат, сформувати і підготувати резерви для проведення наступальних дій.

Наші артилеристи використовують високоточні боєприпаси для ураження скупчень противника навіть за десятки кілометрів від лінії фронту. Ворог не лише зазнає значних втрат у живій силі та техніці включно з артилерійськими системами, він ніколи й ніде не може почуватися у безпеці, зокрема і на тимчасово окупованих територіях України. Це важливий психологічний фактор. Їм не буде спокою на нашій землі. Ніколи. І кожен окупант повинен це усвідомлювати», — зазначив Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський в інтерв’ю Укрінформу.

Одночасно він заявив, що Україна вдячна союзникам і партнерам за кожну одиницю військової техніки й обладнання, що передані для Сил оборони, але більша передбачуваність у постачанні зброї і боєприпасів могла б значно підвищити ефективність бойового планування та уникнути втрат територій і людей. Головнокомандувач ЗСУ констатував: українські війська не змогли розвинути успіх під час Харківського наступу, тому що їм не вистачило ресурсів. І саме відсутність ресурсів та необхідної кількості боєприпасів дала змогу росіянам глибоко закопатися в землю на півдні, у Запорізькій області, і штурм цих позицій без ефективної підтримки з повітря обернувся для ЗСУ людськими втратами і втратами техніки.

На думку військового експерта Сергія Згурця, надходження боєприпасів від союзників істотно вплине на ситуацію на фронті. «Переговорний процес щодо контрактування знайдених Чехією боєприпасів в обсязі 1 млн завершився. Ці боєприпаси почнуть надходити в Україну з квітня, тобто це досить гарні часові показники. Навіть якщо потреби піхоти по 300 тис. на місяць, з урахуванням обіцянок постачання з інших країн, то це істотно змінить динаміку на полі бою, де співвідношення ворожої артилерії до нашої становить 1 до 5. Нам потрібно виправляти цю динаміку на власну користь», — наголосив він.

За словами аналітика, наразі оптимальна стратегія української сторони — не допустити наступів росіян, не дати противнику накопичувати ресурси шляхом знищення їхніх підрозділів, які діють на лінії фронту.