Залікувати душевні рани їм допомагатимуть фахівці оновленого ірпінського Денного центру підтримки дітей та сімей, які постраждали від війни. Його відкрив Благодійний фонд «Save Ukraine» за підтримки проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я».

«Центр стане опорою для тих, хто постраждав унаслідок війни та потребує допомоги. Це передусім внутрішньо переміщені родини та діти, які зазнали насильства або втратили батьків. Історії, які я чую від них, розбивають серце. Але тепер вони будуть у безпеці», — наголосив міський голова Ірпеня Олександр Маркушин.

На заході були присутні депутати Верховної Ради, представники USAID, місцевої влади, соціальних служб, освітнього сектору.

— Постраждалі від війни діти потребують уваги й допомоги фахівців, тому робота таких центрів надзвичайно важлива, — зауважив народний депутат Андрій Клочко.

Це вже 16-й в Україні центр такого профілю, облаштований БФ «Save Ukraine».

У благодійній організації розповідають, що з початку війни російська федерація депортувала майже 20 тисяч українських дітей. І це лише за офіційними даними. Реальна цифра може бути набагато більшою. Однак повернути в Україну на сьогодні вдалося зовсім небагато — трохи більш як 380 дітей. І кожна така дитина є реальним свідком російських воєнних злочинів проти українського народу.

Діти зазнають непоправного впливу російської пропаганди, психологічного тиску і насильства. Сьогодні команда Save Ukraine робить усе можливе, аби повернути додому юних українців і дати їм шанс на щасливе майбутнє у вільній країні, наголошує засновник БФ «Save Ukraine» Микола Кулеба.

В ірпінському Денному центрі надаватимуть комплексну психосоціальну допомогу дітям та сім’ям, які є внутрішньо переміщеними або пережили депортацію до росії, дітям-сиротам та дітям з інвалідністю. Тут можна буде отримати індивідуальні консультації психолога та взяти участь у групових заняттях. Центр також має все для проведення арттерапії та застосування сучасних методик, що сприяють розвитку дітей.

Заклад працюватиме щодня з 10-ї до 19-ї години. Всі послуги, а також харчування для дітей під час перебування тут — безплатні. Така допомога надзвичайно важлива для родин, постраждалих від війни, про що говорили під час відкриття директор місії в Україні Джим Хоуп та керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів Оксана Збітнєва.

До кінця 2024 року, як очікується, завдяки грантовій підтримці психологічну допомогу в Денному центрі нададуть понад 3000 осіб, 1200 з яких — діти.


Народний депутат України Андрій Клочко, ірпінський міський голова Олександр Маркушин, засновник благодійного фонду «Save Ukraine» Микола Кулеба, директор місії USAID в Україні Джим Хоуп.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.