«Після війни в Україні може бути понад чотири мільйони людей з досвідом бойових дій та членів сімей ветеранів і загиблих воїнів. Держава за підтримки громадянського суспільства має створити ефективну систему переходу від військової служби до цивільного життя, яка сприятиме реабілітації всіх, хто потребує допомоги», — пише народний депутат Олексій Леонов (на знімку) у своєму блозі на РБК-Україна.

За його словами, одним з елементів такої системи є інститут помічника ветерана. Його створення передбачає Постанова Кабінету Міністрів від 19 червня 2023 року № 652. Улітку торік пілотні проєкти стартували в територіальних громадах на Львівщині, Вінниччині, Дніпропетровщині та Миколаївщині. У жовтні до цих регіонів доєдналися Закарпатська, Київська, Сумська, Полтавська, Харківська області та Київ.

«На створення мережі у держбюджеті-2024 закладено понад 3,8 мільярда гривень. Передбачається, що впродовж 2024 року помічниками ветеранів стануть до 15 тисяч осіб. Вони надаватимуть учасникам війни, членам їхніх сімей, демобілізованим воїнам сервісну підтримку за принципом «рівний із рівним». І вже маємо перші результати пілотних проєктів. Найкращі — там, де до справи долучилась місцева влада», — зазначає Олексій Леонов.

Народний депутат нагадує: у постанові уряду обласним військовим адміністраціям рекомендують утворити структурний підрозділ з питань ветеранської політики шляхом перерозподілу обов’язків інших підрозділів.

Забезпечити роботу сервісного офісу на місцях можна і в інший спосіб: наприклад, покласти ці функції на комунальні некомерційні підприємства або комунальні установи, які належать до сфери їхнього управління.

«На мій погляд, є ще й інший шлях — створення сервісних офісів на основі громадських організацій, які мають досвід у наданні послуг з інтеграції у суспільство ветеранів та їхніх родин. В Одесі з 2019 року діє громадська організація «Veterans HUB ODESA», яка фактично надає соціальні послуги ветеранам. Безумовно, є й інші громадські організації, які за умов кооперації могли б забезпечити ефективну роботу сервісного офісу, в якому інститут помічника ветерана отримав би належне втілення.

Але тут ми підходимо до головного. З моєї ініціативи та за підтримки фахового середовища за пів року Одеса змогла ствердитися в статусі провідного кандидата на створення Національного хабу з реабілітації. І завдяки підтримці міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка зробити перші кроки до створення такого хабу. Та, на жаль, місто не зробило жодного кроку, щоб приєднатися до проєкту. Це треба ви-
правляти», — вважає Олексій Леонов.

Цифра

96
відсотків українців довіряють ветеранам АТО та військовим, які нині захищають Україну від ворога. А рівень поваги до них у суспільстві — 76 відсотків. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи «Рейтинг». Водночас 25 відсотків опитаних вважають, що держава виконує свої зобов’язання перед ветеранами російсько-української війни. Цей показник стрімко зменшується: в серпні 2022 року він становив 69 відсотків, у січні минулого року — 53 відсотки, у вересні торік знизився до 33 відсотків.

До речі

Народні депутати Олексій Леонов та Василь Вірастюк, представники Федерації стронгмену України, ректор Одеського державного університету внутрішніх справ Дмитро Швець відвідали низку клінічних санаторіїв, центрів реабілітації ветеранів в Одесі. Вони поспілкувалися з керівниками установ, лікарями та захисниками про покращення роботи реабілітаційних центрів. Визначили низку питань, які потребують обговорення та вирішення на державному та регіональному рівнях.