На виставці представлено фото-свідчення масштабних руйнувань російською армією міст і сіл на Донеччині, Луганщині, Слобожанщині та півдні України. Тематичні банери, розміщені в сквері «Юність», розповідають про знищені на 80-100 відсотків населені пункти, де замість житлових районів, стадіонів і парків нині пустка та руїни. Серед розбомблених, розстріляних рашистами міст: Бахмут, Мар’їнка, Соледар, Попасна, Вугледар, Богородичне. Організатори виставки наголошують, що росія свідомо використовує тактику «випаленої землі», а кількість знищених унаслідок бомбових, ракетних та артилерійських обстрілів міст і сіл обчислюється десятками.

«Про цей злочин російського агресора слід постійно пам’ятати та говорити в Україні й у світі. Це — не лише знищені будинки. Це — руйнування українського світу, знищення історичної пам’яті, це смерті й страждання тисяч людей, втрата багатьма з мирних жителів даху над головою», — наголошують у Донецькій ОВА, яка допомагала в зборі інформації та матеріалів для виставки.

В УІНП підкреслюють, що терор проти мирного населення країна-агресор розпочала ще у 2014 році, коли анексувала Крим та вторглася на територію Донецької та Луганської областей. У цих окупованих росією регіо-нах переслідували цивільних, яких підозрювали в проукраїнських настроях чи допомозі ЗСУ, у нелояльності до окупаційної адміністрації. «Йдеться, наприклад, про активістів Євромайдану в Криму, як то кінорежисер Олег Сенцов, громадський діяч Олександр Кольченко, фермер Володимир Балух, яких спершу катували, а потім незаконно засудили на великі терміни ув’язнення за сфабрикованими справами. Або ж про депутата Горлівської міськради Володимира Рибака чи неповнолітнього футболіста Степана Чубенка, яких спершу катували, а потім убили на Донбасі», — зазначають організатори виставки. І додають, що після повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року росія лише посилила використання терору як методу війни — «це терор через катування, вбивства, зґвалтування, насильницьке переміщення місцевого населення на окупованих територіях, який до того ж має ознаки геноциду», а також планомірні авіаційні та ракетні удари по цивільних об’єктах.

Зі світлин, на яких зафіксовано страшні злочини рашистів, порожніми зіницями зруйнованих багатоповерхівок дивиться майже вщент знищена Бородянка Київської області, багатостраждальний Маріуполь, Чернігів, який пережив страшні авіаудари — у березні 2022 року тільки на місцевий стадіон рашисти скинули вісім авіабомб. На початку повномасштабного вторгнення на Чернігівщині окупантами було зруйновано 27 мостів і шляхопроводів, пошкоджено чи повністю знищено 3,5 тисячі будівель. 80 відсотків — це житло. Проти культурної спадщини станом на 27 травня 2022 року вчинено 38 воєнних злочинів.

Протягом двох років росія руйнує Херсон і Миколаїв, Кременчук, Харків, Одесу та інші міста та села.

Виставка «Стерті з лиця землі» має нагадувати кожному про злочини, які вчиняє агресивна росія. В Українському інституті національної пам’яті повідомляють, що робота над експозицією тривала з весни 2023 року, і до неї були залучені різні організації, громадські об’єднання та волонтери. Зокрема, фотоматеріали для виставки надано відомими військовими фотографами, прес-службами 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр», 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади, 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, фотокореспондентами українських медіа. Презентовані матеріали завантажені на ресурсах УІНП, вони перекладені різними мовами, аби правда про воєнні події та про російську агресію поширювалася по всьому світу. «Також на банерах розміщено QR-коди з посиланням на короткі відео знищених сіл і міст України, які додатково візуалізують увесь жах та морок випаленої ворогом землі», — підкреслюють історики.

Виставку вже змогли побачити в Києві, а також у Польщі, Іспанії та Хорватії.

Фото Українського інституту національної пам’яті.