Війна оголила кожен нерв. День 24 лютого 2022-го став лакмусовим папірцем, що показав усім, хто є хто. Українці не здалися, як на те сподівався ворог. У запеклій боротьбі за право жити ми об’єдналися як ніколи. А тому вже морально перемогли. Впевнена, що скоро позбудемося «п’ятої колони» і змінимо всі ці нав’язані росією міфи про спільні історію та походження. Це незворотній процес. Україна творить нову сучасну історію для себе та всього світу. Не маємо права схибити.

Декомунізація на всіх рівнях

Переконана, що для розвитку країни є стратегічно важливим, хто потрапить до парламенту, обласних і міських рад після Перемоги. Не хочеться, щоб фарбованим лисам усе знову зійшло з рук. Важливо подбати про це вже нині.

Депутатів від проросійських партій не має бути ні в парламенті, ні у місцевих радах. Відповідний законопроєкт № 7318 я зареєструвала ще у квітні 2022 року. Потрібна повноцінна люстрація, яка не дозволить колишнім комуністам, соціалістам, регіоналам, опзжистам брати участь у виборах і обіймати державні посади.

Українська мова — це зброя проти ворога. Законопроєкт № 3084-1, який я зареєструвала у березні 2020-го, передбачає адміністративну відповідальність у разі використання народними депутатами недержавної мови у стінах парламенту. Адже національна стратегія розвитку української мови додає важелів для утвердження сильної нації. Ще однією цікавою ініціативою на моєму виборчому окрузі № 84 став проєкт «російську книгу здай — Перемогу наближай!». Так нам вдається очищувати свої бібліотеки від московських книжок. А за кошти від зданої російської макулатури придбали авто для евакуаційної бригади ЗСУ.

Важливий крок у процесі державотворення — декомунізація. Ще в жовтні 2020-го ми з колегами зареєстрували проєкт закону (№ 4284) про дерадянізацію законодавства України. Процес набрав великих обертів і дав помітний результат. Це і знесення пам’ятників радянської доби, і перейменування населених пунктів, вулиць та закладів. Водночас відчутні зміни в документообігу, наповненні книгозбірень.

Боротьба з російськими фсбшними структурами та їх агентами в Україні почалася ще задовго до повномасштабного вторгнення. У грудні 2019 року я зареєструвала проєкт № 2549 закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораціонізм, у 2022-му — проєкт закону про заборону московського патріархату на території України та закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо очищення влади від засновників і членів антиукраїнських політичних партій. Так само постанови про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) проти представників російської православної церкви.

Українська державність має історичну тяглість

Пам’ятаємо, як за радянської окупації були знищені десятки мільйонів українців. У цьому розрізі мої ініціативи щодо створення в Києві Пантеону Героїв є історично справедливими щодо героїчного чину наших предків.

Маємо пам’ятати, що Українська держава не виникла в 1991 році. Історія боротьби українського народу за свою незалежність сягає століть. У вересні 2019 року я зареєструвала проєкт 
№ 2068 закону про правонаступництво України щодо Української Народної Республіки, а в лютому 2020-го —проєкт постанови (№ 3086) про урочисте відзначення на державному рівні 80-річчя з дня проголошення Акта відновлення Української Держави 30 червня 1941 року.

Варто згадати про 1125-ту річницю давнього Галича як колиски державотворення. Адже привернута увага до Галицько-Волинського князівства, яке в XIII—XIV століттях було на рівні передових європейських країн, та до інших важливих історичних процесів.

Для утвердження Української держави так само підтримую вшанування героїв визвольних змагань. У цьому розрізі долучилася до проєкту постанови про відзначення 140-річчя з дня народження одного з ініціаторів створення в 1914-му Союзу визволення України та посла УНР у Відні В’ячеслава Липинського, проєкту постанови про відзначення 110-річчя з дня народження одного з провідних ідеологів українського націоналізму Ярослава Стецька, проєкту № 5721 постанови про відзначення 80-річчя створення Української повстанської армії та проєкту № 6213 постанови про направлення депутатського запиту групи народних депутатів Президенту щодо присвоєння звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» одному з командирів УПА та політв’язню радянських таборів Мирославу Симчичу. Вже історичним фактом стала підтримка в парламенті мого депутатського запиту до Президента щодо присвоєння звання «Герой України» дивізійнику Михайлу Мулику.

Головне — підсилення обороноздатності ЗСУ

Низка моїх законодавчих ініціатив визріла напередодні й одразу після повномасштабного російського вторгнення. Разом з іншими депутатами подали проєкти постанов про здійснюваний російською федерацією геноцид української нації та розірвання дипломатичних відносин із рф, Звернення Верховної Ради до ООН, ЮНЕСКО, Ради Європи, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Міжурядової морської консультативної організації (ІМКО) та урядів демократичних держав світу щодо виключення рф зі складу держав — членів міжнародних і європейських конвенцій, денонсації двосторонніх угод між урядами демократичних держав та урядом рф про співпрацю у сфері освіти й науки, проєкту закону про внесення змін до деяких законів України щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах та заборони відтворення музичної продукції походження держави-агресора.

Верховна Рада оперативно реагує на потреби наших Збройних Сил, зокрема щодо соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей. У 2019-му у співавторстві з колегами зареєстрували проєкти постанови про Концепцію створення обороноздатної Української держави та суспільства і закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо диференціації ставки військового збору, а в 2020-му — проєкт закону про внесення змін до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо відновлення пільг. У 2021-му це проєкт постанови про заходи щодо забезпечення належного функціонування госпіталів ветеранів війни та удосконалення надання медичних послуг ветеранам війни. Долучилася до написання у 2023-му проєктів внесення змін до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо гарантій працевлаштування ветеранів війни.

Постійно в часи розв’язаної росією війни разом із командою підтримуємо «Легіон Свободи» та інші підрозділи Збройних Сил України, в яких воюють наші захисники і захисниці. Запитів від них дуже багато: на тепловізори, дрони, автівки, військове спорядження тощо. Тож крім звичних пошуків коштів, звернень до спонсорів активно організовуємо благодійні ярмарки у різних мікрорайонах Івано-Франківська і старостинських округах територіальної громади. Націлююсь на те, що кожен із нас має надалі продовжувати боротьбу проти агресора та надавати посильну допомогу: плести сітки, волонтерити, допомагати фронту. Ми знаємо точно, що наші захисники не підведуть на фронті, а ми не підведемо в тилу. Так і кується українська Перемога.

Про економіку

Запорукою утвердження Української держави є сильна економіка. Назву лише декілька законодавчих ініціатив із 189, які я здійснила за п’ять років своєї парламентської діяльності. Долучилася до низки ініціатив щодо забезпечення додержання державних гарантій місцевого самоврядування та захисту його економічних основ, покращення фінансової спроможності місцевих бюджетів, зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні пального та частини акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального до місцевих бюджетів, захисту прав операторів ринку харчових продуктів, в управлінні яких перебувають малі потужності тощо.

Політична партія ВО «Свобода», до якої я належу, виступає категорично проти продажу земель сільськогосподарського призначення іноземцям. Отож ініціювала відповідний законопроєкт, а згодом і проєкт постанови про скасування рішення Верховної Ради про прийняття у другому читанні та в цілому як закон проєкту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» і внесла альтернативний проєкт закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Маємо нині всі шанси поглибити євроінтеграцію. Долучилася до проєкту постанови про Звернення Верховної Ради до держав — членів Європейського Союзу та інституцій Європейського Союзу щодо підтримки надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС. Як член Комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури долучаюся до профільних законопроєктів, зокрема закону про внесення змін до Закону «Про дорожній рух» щодо імплементації законодавства Європейського Союзу про порядок допуску до керування транспортними засобами, щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно реформування системи перевезень пасажирів автомобільним та міським електричним транспортом відповідно до стандартів Європейського Союзу.

Працюємо на перспективу

Утвердження сильної нації починаємо змалечку. Маємо приклад пластунського гарту лідерів визвольної боротьби Степана Бандери та Романа Шухевича. Я так само пройшла вишкіл у пластунських таборах. Тож на підтримку цього юнацького руху у вересні 2019-го разом із колегами, депутатами-пластунами, зареєстрували проєкт закону (№ 2074) про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо державної підтримки

«Пласту» — національної скаутської організації, а також проєкт закону (№ 2075) про внесення змін до деяких законів щодо запровадження стандартів Ради Європи для молодіжних центрів і децентралізації роботи з молоддю та проєкт закону (№ 3718) про основні засади молодіжної політики.

Міцна традиційна українська родина — основа нації. Україна у Європі має залишатися християнською державою зі своїми цінностями і традиціями. Для мене сім’я — це чоловік і жінка. Я не боюся і не соромлюся про це говорити тут, в Україні, і за кордоном.

Робота на виборчому окрузі

Ще під час роботи на посаді секретаря Івано-Франківської міської ради ініціювала низку соціальних проєктів для різних верств населення. Депутатська діяльність та війна додали викликів. Тож реалізуємо нові ініціативи. Один із навчальних проєктів «Безпека понад усе» — задля формування необхідних безпекових навичок ще зі школи. Тепер такі «кімнати безпеки» відкриваємо в навчальних закладах.

Уже шість років поспіль триває ініційований мною екорух «Квітуча Галичина» — як символ нескореності та продовження життя. Проєкт активно підтримують у мікрорайонах Івано-Франківська та селах громади.

Так само висаджуємо квіти або ж роздаємо насіння рослин у різних куточках Прикарпаття. Важливо, що «Квітуча Галичина» об’єднує різні громади та різних людей, бо щороку дедалі більше міст долучаються до проєкту.

Набув великої популярності і проєкт «Місяць здоров’я», який так само шість років поспіль реалізуємо разом із медичними закладами Івано-Франківської громади. Мешканці можуть безоплатно пройти обстеження у вузькопрофільних спеціалістів, зробити УЗД-дослідження та мамографію, здати аналіз крові, відвести своїх діток до стоматолога. Ми створили цей проєкт, щоб сформувати у громаді добру традицію регулярно перевіряти стан здоров’я, піклуватися про себе та близьких. Соціальна складова теж важлива, тому медичні огляди є безоплатними.

Важливою є робота з молоддю. Наш проєкт «Молодь і влада» щороку проводимо в міській раді. Ми навчаємо молодь державного управління та особливостей місцевого самоврядування.

Бодай побіжно зачеплю проєкт «Славетні Галичани», в межах якого нагороджую відомих людей зі свого виборчого округу. Це ж стосується й іменних стипендій для обдарованих дітей, передачі ноутбуків освітнім закладам та інших заходів на підтримку навчального процесу. Адже поважні люди вартують пошанування, а діти — уваги та підтримки.

Світ відкрив Україну в час війни, а ми продовжуємо відкривати нашу Галичину для українців. Саме тому ініційований мною проєкт «Рідна Галичина» має на меті розказати про місця, людей, храми та події, які відбувалися колись і зараз. Адже сила українців у нас самих.

Оксана САВЧУК, народний депутат дев’ятого скликання.

Фото надано автором.