Умови проекту дуже вигідні для позичальників (незмінна відсоткова ставка 3% річних, мінімальний перший внесок, тривалий термін кредитування), що є причиною значного попиту: в електронній черзі наразі зареєстровані майже 36 тис. громадян - вимушених переселенців.

Яким є типовий позичальник за цією програмою? Статистичні дані дають змогу відповісти на це питання.

Перша фаза проекту тривала з 2021 до 2023 року. За цей час сім’ї ВПО (внутрішньо переміщених осіб) отримали 667 іпотечних кредитів на загальну суму понад 934,4 млн гривень.

За гендерною ознакою склалася приблизна рівність: жінок-позичальників налічується 52%, чоловіків – 48%.

За ознакою джерела доходу 27% позичальників є фізичними особами – підприємцями, 69% – найманими працівниками. 4% – інше (незалежна професійна діяльність, догляд за дитиною).

Понад половина кредитів, 56%, надані у Київській області й Києві.

37 років становить середній вік позичальника. Тобто чимало отримувачів іпотеки за цією програмою є молодими родинами, які вирішили будувати своє майбутнє у своїй державі.

3 особи у середньому входять до складу сім’ї користувача житловим кредитом за кошти уряду Німеччини. Отже, в родинах учасників цього проекту у середньому виховують по одній дитині.

Середня вартість житла, що придбається, згідно з договором купівлі-продажу  – 1,6 млн грн.

Середня площа квартири, яку сім’ї купують у кредит, – 57,63 кв. м.

Усереднена родина щомісяця сплачує за таким кредитом (тіло і відсотки) близько 9 тис. грн. Це співставно або й дешевше за орендну плату в столиці та більшості великих міст.

Середній строк, на який родини оформлюють кредит, – 246 місяців.

Держмолодьжитло робить все для старту другої фази цього проекту, так потрібного українцям, що зазнали лиха внутрішнього переміщення внаслідок розв’язаної рашою війни.

Нагадуємо, з умовами програми можна ознайомитися на сайті Держмолодьжитла.

Подати заяву для участі в програмі можна при особистому зверненні до будь-якого відділення Держмолодьжитла або в електронній формі – через державний портал електронних послуг ДІЯ.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України