Дати спокій померлим

Стародавній Єврейський цвинтар в Умані — одна велика могила десятків тисяч євреїв, безневинних жертв кривавої різанини в далекому 1768 році за часів Коліївщини.

У 1810-му, через 40 років після трагедії, засновник Бреславського хасидизму Раббі Нахман стояв у гробовій тиші цвинтаря і чув стенання на ньому похованих.

Раббі заповів поховати себе саме тут. Бо це місце має особливу святість, і він по смерті зможе просити за свій народ перед Всевишнім. Також запевнив, що ті, хто молитиметься на уманському цвинтарі біля його могили, отримають потужний захист.

Зовсім по-іншому буде з тими, хто посягне на спокій померлих. Адже, за вченням хасидів, душа відчуває пекучий біль, варто хоч трохи потривожити тілесний прах, в якому вона існувала і буде відроджена. Тому повага до могил і заборона на найменше їх порушення є беззастережною вимогою Іудаїзму.

Урешті, це вимога всіх релігій світу, які попереджають: страшна розплата очікує кожного, хто посягне на спокій померлих.

Але чи зважають на неї в Умані? У районі паломництва хасидів в історичній частині Умані, неподалік священної для іудеїв могили Раббі Нахмана, йде будівництво. Більше того, це відбувається на очах численних паломників з усього світу, які на велике іудейське свято їдуть в Умань на прощу вклонитися «Святому Сіону», як ще називають могилу Раббі Нахмана. Приголомшені цим, як вони вважають, святотатством, хасиди б’ють на сполох, вимагаючи у своїх релігійних лідерів вжити всіх можливих заходів.

«Шанобливо просимо владу України всіх рівнів негайно зупинити нелегальне будівництво на території цвинтаря і знести незаконно зведенні там будівлі, щоб дати спокій померлим і зберегти, поки це ще можливо, могилу Раббі Нахмана у стані, належному її священному статусу»,

— йдеться у численних зверненнях світових авторитетів хасидизму зі США, Ізраїлю, країн Європи, які багато років борються за збереження своєї великої святині на українській землі і сподіваються бути почутими.

Молитва проти бульдозера

Історичну святиню руйнує не час. Її можуть знищити жадібність і користолюбство тих, хто вирішив нажитися на релігійних почуттях паломників.

Понад 50 тисяч хасидів з усіх куточків світу поспішають на свято іудейського нового року Рош га-Шана в Умань. Навіть війна їх не зупиняє.

Для одних — це спасіння душі. Для інших — можливість отримати ласий куш із прочан, готових платити 250-2500 доларів на добу за житло. Можливо, останнє заохочує будівельників.

Ніби нічого поганого — попит породжує пропозицію. Але в центрі меркантильних інтересів опинилося місце старого цвинтаря і сама могила Раббі Нахмана.

«У гонитві за прибутками забудовники зводять будівлі в охоронній зоні пам’ятки без отримання дозволу органу охорони культурної спадщини та всупереч забороні, встановленій нормами чинного законодавства України, — зазначає в нашій із ній розмові директорка Благодійного фонду «Історико-культурний центр міста Умані» Ірина Рибницька. — Загалом в Умані із 17 самочинно збудованих об’єктів шість розташовано на території Історико-культурного центру та безпосередньо в охоронній зоні пам’ятки культури місцевого значення «Могила Цадика Нахмана (1811 рік)», що перебувають під охороною держави».

Охоронний статус стародавніх цвинтарів вдалося закріпити за допомогою міжнародних договорів між Україною і США, зокрема в «Угоді про захист и охорону культурної спадщини» від 4 березня 1994 року, завдяки старанням впливових міжнародних організацій.

Указом Президента України від 7 червня 1994 року територія Старовинного єврейського кладовища отримала статус Історико-культурного центру міста Умані. Місце поховання духовного лідера хасидизму визнано пам’яткою культури місцевого значення відповідно до рішення виконкому Черкаської обласної ради № 23 від 7 лютого 1995 року.

На основі розробленої науково-практичної документації 9 квітня 2021 року управління культури і охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації затвердило межі та режими використання охоронних зон. Зазначеним рішенням було запроваджено заборону проведення будівельних робіт на території кладовища.

Так восени 2022 року під час будівельних робіт в районі вулиці Туристів (колишня Пушкіна) якраз на єврейський новий рік оголився ґрунт із людськими кістками. Для прочан хасидів це був шок. Вони зібрали останки і перепоховали, щоб припинити знущання над пам’яттю померлих.

Але для будівельників, які продовжують спокійно працювати це, схоже, вже звично — викопувати з котлованів людські рештки і забивати металеві палі в кістяки старих могил.

Такими моторошними повідомленнями рясніють місцеві медіа разом з інформа-цією про замасковані під ДТП нещасні випадки з робітниками на нелегальних будівельних майданчиках: хтось упав з висоти, хтось загинув у шахтному колодязі, когось привалило бетонною плитою. Осквернення могил не минає безслідно.

Нещодавно всіх вразив випадок, коли вітер зруйнував незавершений останній поверх скандальної висотки, що виросла в охоронній зоні єврейського цвинтаря. Якраз після того, як Шостий апеляційний суд міста Києва визнав цей об’єкт таким, що не відповідає законам України.

Комфорт на людських останках

Єврейські організації стверджують, що на порушення вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини» без дотримання охоронних меж вже забудовано значну частину Старовинного єврейського кладовища. Хоча поряд є величезна вільна територія, де можна побудувати всю інфраструктуру для паломників.

У своїх офіційних відповідях на листи спеціально створеного Міжнародного комітету Бреславських рабинів для захисту цвинтаря і «Святого Сіону», міський голова Умані Ірина Плетньова підтверджує факт відсутності дозвільних документів на будівельні об’єкти, які зводять на охоронній законом території єврейського цвинтаря на вулицях Пушкіна, Белінського, Толстого, Перовської.

«Уманська міська рада вживає всіх необхідних заходів для забезпечення контролю за самовільним будівництвом та приведення у відповідність до вимог чинного законодавства самочинно зведених об’єктів, що були побудовані раніше, особливо на території пам’ятки історії місцевого значення, — запевняє Ірина Григорівна. — Зокрема, для своєчасної зупинки незаконних будівельних робіт створено комунальне підприємство «Уманська варта». Однак вирішити проблему самовільної забудови району паломництва хасидів заважає недосконалість будівельного законодавства та відсутність відповідних повноважень в органах місцевого самоврядування. Цим користуються забудовники, ухиляючись від перевірок. Тому їх важко притягнути до відповідальності, встановити факт самочинного будівництва і подати позов до суду. Навіть якщо проведено перевірку і подано позов, то через недосконалість судової системи справи розглядаються роками».

Звісно, всіх цих проблем можна було уникнути, не доводити ситуацію до судів і протестів єврейської громадськості на міжнародному рівні, якби влада міста рішуче не дозволяла забудовникам порушувати закони з охорони культурно-історичної спадщини на самому початку виникнення конфліктів.

І все-таки міській раді Умані вдалося не лише подати позов, а й ви-грати судову справу № 580/174/22 щодо незаконного будівництва на вулиці Туристів (колишня Пушкіна), 56, яке набуло скандального розголосу не тільки в Україні.

«На виконання рішення суду відкрито виконавче провадження і зобов’язано забудовника знести за власний рахунок цей самочинно збудований восьмиповерховий будинок», — пояснює Ірина Плетньова.

Єдиний державний реєстр судових рішень:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/108014695

https://reyestr.court.gov.ua/Review/110156458

Попри судові рішення і приписи місцевої влади щодо заборони проводити роботи в охоронній зоні пам’ятки «Могила цадика Нахмана (1811 рік)» будівельні організації продовжують порушувати, як вважають хасиди, святість цвинтаря.

До Бреславської громади приєдналися єврейські громади всього світу, і у численних зверненнях на ім’я Президента України Володимира Зеленського уклінно просять захистити від знищення святиню єврейської спадщини в Україні. По підтримку своїх справедливих вимог вони також звертаються до впливових міжнародних структур. Зокрема, до уряду США.

«Україна — колиска хасидизму. Українська земля є святою для кожного єврея. Сьогодні Умань, як і вся Україна, — під атаками російської військової агресії, яку ми рішуче засуджуємо, і молимося за український народ. У цей важкий для всіх нас час нам доводиться відбивати також атаки недоброзичливців усередині України, яка мужньо бореться з ворогом на фронтах війни. Просимо уряд США допомогти нам запобігти знищенню історичного меморіального комплексу в місті Умань з могилою великого Раббі Нахмана, — зазначає у своєму листі Аві Гринстейн, виконавчий директор Ради єврейської громади Боро-Парку, Нью-Йорк. — Проща в Умань світової юдейської спільноти має стати еталонним прикладом духовного єднання українців та євреїв. Але для цього потрібна повага до норм чинного законодавства. Необхідно припинити будівельні роботи на території Старовинного єврейського кладовища, що розташовується в межах Історико-культурного центру міста Умані, в охоронній зоні пам’ятки культури місцевого значення, якою є могила цадика Нахмана. Ми віримо в перемогу світла і добра».