Програмою візиту насамперед була передбачена участь делегатів у засіданні 148-ї Асамблеї Міжпарламентського союзу.

Під час зустрічі з представниками Швейцарії Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко докладніше зупинився на темі заморожених активів російської федерації, зокрема, щодо важливості їх заморожування для передачі Україні. Також він подякував Швейцарії за вже накладені на росію санкції, наголосивши, що підтримка України — це підтримка міжнародного закону. Окрім того, Олександр Мережко звернувся до швейцарських делегатів із проханням допомогти Україні у розмінуванні територій.

Член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко подякував Швейцарії за прихисток українців, а також закликав визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Також українські делегати зустрілися з представниками Есватіні. Олександр Мережко наголосив на важливості міжпарламентської співпраці, зокрема, шляхом створення відповідних груп дружби у парламентах.

«Нині в Україні колоніальна війна проти росії за свободу українського народу», — акцентував він під час зустрічі, закликавши Есватіні підтримувати Україну в Організації Об’єднаних Націй. Окрім того, українські делегати запросили Есватіні до участі у Глобальному саміті миру.

Як повідомив Олександр Мережко, із парламентською делегацією Ботсвани українські делегати обговорили питання, пов’язані з імплементацією Формули миру Президента України Володимира Зеленського.

Окрім того, українська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком провела зустрічі з колегами з Аргентини, Іспанії, Німеччини та з представниками міжнародних організацій.

Народні депутати України детально доповіли про ситуацію в Україні, зокрема, те, що стосується фронту, ракетних атак по містах і цивільній інфраструктурі. Перший віцеспікер Олександр Корнієнко окремо зупинився на наслідках обстрілів по енергетичних об’єктах. Він наголосив на незламності українського народу: «Попри все, кожен і кожна продовжує жити, працювати, боротися та наближати Перемогу».

Насамкінець на завершення робочого візиту Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко повідомив, що українські делегати встигли взяти участь не лише у пленарних засіданнях і засіданнях комітетів, але й також у великій кількості двосторонніх зустрічей. «Відчувається, що загальний настрій країн Глобального Півдня рухається у напрямку більшої підтримки України й більшого розуміння небезпеки, яку несе російська агресія всьому світові», — наголосив він.

До складу української делегації також входять народні депутати України:

Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, заступник Голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко, членкиня Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко, членкиня Комітету з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко, член Комітету з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький, член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко й член Комітету з питань аграрної та земельної політики Артур Герасимов.

ДОВІДКОВО

Міжпарламентський союз — це всесвітня організація національних парламентів. 

Він був заснований понад 130 років тому як перша багатостороння політична організація у світі, що заохочує співпрацю та діалог між усіма країнами. Сьогодні до складу МПС входять 180 національних парламентів-членів та 15 регіональних парламентських органів.

МПС просуває демократію й допомагає парламентам розвиватися у сильніші, молодші, екологічніші, більш гендерно збалансовані та інноваційні інституції. Він також захищає права людини — парламентаріїв — через спеціальний комітет, що складається з депутатів з усього світу.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.