Голова робочої групи з питань розвитку індустріальних парків, заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський, відкриваючи нараду, поінформував, що попередні такі наради відбулися вже у Тернополі, Полтаві, Житомирі, Рівному, Львові, Ужгороді, Чернівцях, Івано-Франківську, Вінниці, Черкасах, Київській області та Луцьку.

Для обговорення перспектив індустріальних парків (ІП) на Хмельниччині зібрались підприємці, народні депутати України, урядовці, керівники обласної влади і громад регіону та інші стейкхолдери.

«Хмельницька область має чотири індустріальні парки, — розповідає Дмитро Кисилевський. — ІП «Хмельницький». Площа 90,9 га. Перебуває на стадії будівництва. Триває реконструкція під’їзної дороги, побудовано газопровід середнього тиску. Підготовлено ПКД для будівництва енергетичної інфраструктури та водовідведення.

ІП «Вуглецево-нейтральний еко-агро-хаб «Поділля-Городок». Ініціатором створення парку є компанія «Епіцентр». За три роки нею заплановано побудувати біоетанольний, олійно-екстракційний комбікормовий заводи, сонячну та біогазову електростанції, а також ТЕЦ. У плани щодо розбудови цього парку я вірю найбільше.

ІП «Красилів Технопорт». Площа 10,1 га. Ініціатором створення парку є Красилівський машинобудівний завод. Є діюча енергетична, транспортна інфраструктура та водовідведення. Тривають переговори з українськими та турецькими інвесторами.

ІП «Славута». Площа 50 га. Збудовано під’їзну дорогу та підведено енергетичну інфраструктуру, розроблено ПКД для водовідведення. Є 1 резидент: завод з виробництва бетонних конструкцій.

Наразі у Хмельницькій області готуються створити індустріальні парки ще у чотирьох громадах: у Волочиській, Кам’янець-Подільській, Старокостянтинівській та Шепетівській.

Фактично індустріальні парки Хмельниччини ще на початковій стадії розвитку, але мають досить непогані перспективи. За сприяння місцевої влади зайти в хмельницькі ІП готуються потужні інвестори. Всі чотири зареєстрованиі ІП готують заявки на отримання державного співфінансування будівництва інфраструктури. У державному бюджеті на 2024 рік на це заплановано 1 мільярд гривень.

Слід усвідомлювати, що в умовах війни інвесторів в Україні мало. Це означає, що треба максимально реалістично підходити до питання, чим цих інвесторів в ІП можна залучити. Насамперед це наявність енергомереж, водовідведення, доріг, а також універсальних промислових будівель. Кожен долар, вкладений в інфраструктуру ІП, згодом у середньому приносить 5-6 доларів інвестицій. Кожен гектар працюючого ІП — це майже 50 робочих місць.

Індустріальні парки стали обов’язковим інструментом переходу від сировинної до промислової моделі економіки для практично всіх розвинених країн. Для прикладу, в сусідній Угорщині третина всього ВВП формується в ІП. Переконаний, що результатом здорової конкуренції регіонів за промислові інвестиції стане створення умов для будівництва заводів по всій Україні. Обсягом збудованої промислової інфраструктури, площею цехів, обсягом залучення інвестицій будемо вимірювати ефективність парків на даному етапі розвитку.

Все це — заради появи нових промислових підприємств та створення робочих місць для українців».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.