Із  них майже 61 мільярд доларів США спрямується на допомогу Україні.

Решту коштів буде скеровано на допомогу Ізраїлю та Тайваню.

За законопроєкт про допомогу Україні проголосували 79 сенаторів США.

Україна отримає рекордну суму допомоги від США. У документі, зокрема, зазначається, що мета американської військової підтримки — надання Україні можливості «захищатися та досягнути перемоги над російською федерацією». Допомога, серед іншого, передбачає передачу Україні ракет ATACMS великої дальності, а також артилерійських боєприпасів, снарядів для систем HIMARS, протитанкових комплексів Javelin й іншого озброєння.

Розгляд законопроєкту у Сенаті США розпочався 23 квітня. Ультраправий республіканець Майк Лі, який неодноразово виступав проти допомоги Україні, вніс поправку, метою якої було заблокувати зусилля лідера демократів Чака Шумера провести розгляд без внесення поправок. Ініціативу сенатора Лі підтримали лише 46 законодавців, для проходження поправки необхідно було 50 голосів. Варто зазначити, що за умови ухвалення будь-якої поправки до цього законопроєкту він мав би знову повертатися на голосування до Палати представників.

Ще одним важливим голосуванням було голосування за скорочену процедуру розгляду законодавчого пакету допомоги Україні. Таке рішення підтримали 80 сенаторів (за необхідних 60), проти — проголосували 19, що дозволило провести швидке обговорення законопроєкту впродовж 30 годин із обмеженим часом для кожного сенатора.

Після дебатів у Сенаті винесли на голосування питання про те, що акт не порушує бюджетні обмеження, після чого Сенат США підтримав законопроєкт про допомогу Україні.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук висловив вдячність Сенату США за підтримку пакету допомоги Україні.

«Україні, яка на полі бою захищає свою незалежність і суверенітет, українським воїнам, які героїчно б’ються за вільне майбутнє, українському народові, який щодня потерпає від російського терору, вкрай важлива всебічна підтримка союзників», — наголосив він.

Спікер Парламенту України акцентував, що з перших днів повномасштабного вторгнення США демонструють лідерство у підтримці України: «І я щиро вдячний, що це лідерство зберігається й зараз».

Голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Роксолана Підласа зауважила, що законопроєкт, який підтримала Палата представників й ухвалив Сенат, прописує чітку процедуру, де зазначено, що після 15 листопада 2024 року Президент США має право списати Україні 50% заборгованості за цим кредитом, а після 1 січня 2026 року ще 50%. Аби це зробити, Президент має подати до Конгресу звіт із обґрунтуванням, чому він вважає, що потрібно списати заборгованість.

Законопроєкт допомоги Україні передбачає:

- Приблизно 13,8 мільярда доларів будуть спрямовані для закупівлі Пентагоном новітніх систем озброєнь для української армії безпосередньо в американських оборонних підприємств.

- Більш як 13,4 мільярда доларів можуть бути використані для ремонту військової техніки та озброєння, які були передані Україні, та для навчання українських військових.

- Майже 1,6 мільярда доларів закладено для закупівлі зброї на потреби України у виробників.

- Орієнтовно 7,85 мільярда доларів США будуть спрямовані на економічну допомогу Україні.

В адміністрації Президента США Джо Байдена підтвердили, що він невідкладно підпише законопроєкт, щойно його затвердять у Сенаті США.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.