Зокрема, документ дозволяє голові громади призначати виконувача обов’язків у разі мобілізації старости.

Про це розповів народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

«Маємо розуміти, що староста — це працівник місцевого самоврядування, який найближчий до громадян. Тобто це ті, хто надає послуги у віддалених селах. Старости, як і всі громадяни, придатні до військової служби, мобілізуються. У нас від початку цього року 120 старостинських округів залишилося без старост. Водночас можливості призначати військового виконувачем обов’язків не існує. Ухвалений законопроект надає таку можливість голові громади», — пояснив політик.

За його словами, документ дозволяє на територіях знелюднених, таких, що були зруйновані внаслідок збройної агресії, зменшити округ до 200 осіб.

«Так само законопроект дозволяє призначати старост начальникам військових адміністрацій у зоні бойових дій, тобто він суто про те, як функціонує ця інституція під час повномасштабної війни, про те, як державі у віддалених селах не втратити зв’язок зі своїми громадянами», — підсумував народний депутат.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.