Щоб з ним можна було «засісти» надовго вдома чи в коворкінгу, показатися в офісі чи навіть вирушити в подорож. В епоху ультрабуків та трансформерів знайти девайс під ці вимоги легко: популярні виробники пропонують десятки гідних варіантів.

У процесі вибору важливо орієнтуватися на технічні характеристики: від них залежить комфорт експлуатації. Але спершу потрібно визначитися з виробником. Відомий бренд з гарною репутацією — запорука успіху. Наприклад, це може бути Асус, Асер, Леново, Делл, Гігабайт.

Процесор

Центральний процесор лептопа повинен відповідати потенційним навантаженням.

1.         Для базових задач, серед яких створення та редагування текстових документів, електронне листування, пошук інформації в інтернеті, достатньо Intel Core i3 або Ryzen 3.

2.         Для профільних програм та сервісів, наприклад, бухгалтерських, варто взяти ноутбук Acer Aspire 5 на Core i5, Ryzen 5.

3.         Для роботи в графічних редакторах та інших вимогливих застосунках треба пристрій на Core i7, Apple M2 чи Ryzen 7.

Автономність

Найголовніше — автономність. Скільки триває робочий день, приблизно стільки й повинен працювати ноутбук без підзарядки. А якщо батарея не надто велика — обов’язкова підтримка підзарядки від повербанка (через роз’єм Type-C).

Для недорогого портативного ПК оптимальна автономність 5-6 годин. Середнячок тримається на одному заряді 8-9 годин, а вартісний флагман (як Епл Макбук Про) — понад 10.

Габарити

Для використання у режимі стаціонарного комп’ютера (з постійним доступом до розетки) можна обрати великий ноутбук. Додаткові дюйми зроблять комфортнішою роботу в застосунках.

Якщо ж обраний стиль експлуатації передбачає часті подорожі, в пріоритеті компактність та маленька вага. Ультрабук чи трансформер — ідеальне рішення для постійних роз’їздів.

Щоб працювати вдома і на ходу, потрібно знайти баланс між екранним простором та розміром корпусу. Універсальний лептоп на 15-16 дюймів — те, що потрібно.

Кількість оперативної пам’яті

Дистанційка — це завжди про багатозадачність. Важливо, щоб ноутбук міг забезпечити паралельну роботу програмного забезпечення для інтернет-серфінгу, ведення документообігу, робочих зі дзвонів, сумісного доступу до проєктів.

Стабільність в режимі multitasking — заслуга оперативної пам’яті. На ній краще не заощаджувати. Нижня межа — 8 гігабайтів, але щоб не довелося задумуватися про апгрейд невдовзі після купівлі лептопа, варто зупинитися на 16 Гб.

Можливості підключення

До ноутбука, який виконує роль інструмента для віддаленої роботи, доводиться під’єднувати різноманітну периферію:

●         Пристрої друку (принтер, сканер, копіювальний апарат або БФП);

●         додатковий монітор або мультимедійний проєктор;

●         навушники, колонки, мікрофон;

●         смартфон, планшет;

●         мишку та інше оснащення.

Щоб все це коректно працювало, потрібні актуальні фізичні порти та бездротові модулі. Обов’язковий набір включає USB Type-C, Type-A, mini-Jack, Wi-Fi, Bluetooth. Не завадять також роз’єми HDMI, LAN.

Корпус підійде з пластику і з металу. Захищений ноут потрібен у разі регулярного потрапляння в нестандартні умови. Для тих, хто любить працювати на березі моря чи за містом, якомога далі від цивілізації, додаткова «протекція» — обов’язкова.