Вечірнє засідання 5 листопада

Верховна Рада 331 голосом прийняла в цілому як закон урядовий законопроект про внесення зміни до статті 6 Закону «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» (щодо отримання закордонного паспорта громадянами призовного віку). Доповідач міністр оборони Павло Лебедєв зазначив, що у зв’язку з переходом Збройних Сил України на контрактну основу та припиненням у майбутньому призову українських юнаків на строкову військову службу зникають підстави для обмежень виїзду за кордон цієї категорії громадян. Законопроект спрошує порядок отримання паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Міністр оборони наголосив, що відповідно до статті 33 Конституції кожному, хто перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію, за винятком обмежень, які встановлено законом. За словами П. Лебедєва, в умовах переходу до контрактної армії чисельність призовників на строкову військову службу поступово зменшується. «Наявний призовний ресурс, який перебуває на військовому обліку призовників — близько 1,2 мільйона осіб, — у змозі забезпечити Збройні Сили та інші військові формування якісним молодим поповненням, яке підлягає відправці до військ», — сказав міністр. 

У першому читанні схвалено ще один урядовий законопроект, спрямований на адаптацію вітчизняного законодавства до вимог Європейського Союзу, — про внесення зміни до пункту 9 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо експорту енергоносіїв до країн—членів Енергетичного співтовариства). 

У цілому також прийнято ще один урядовий законопроект на паливно-енергетичну тему — про внесення зміни до статті 17 Закону «Про теплопостачання» (щодо ліцензування діяльності з виробництва теплової енергії). Зокрема, проектом пропонується до повноважень національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері теплопостачання, додати ліцензування господарської діяльності в цій сфері, якщо теплова енергія виробляється на тепло- та атомних електростанціях. На думку уряду, такі зміни сприятимуть зростанню ефективності державного регулювання у сфері теплопостачання.

У першому читанні також ухвалено проект закону про внесення змін до Гірничого закону України щодо забезпечення вугіллям або торф’яними брикетами працівників ліквідованих шахт та інших видобувних підприємств.

Народні депутати ратифікували низку міжнародних угод: Договір між Україною та Республікою Індія про взаємну правову допомогу у цивільних і господарських справах; Угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Італійської Республіки про торговельне судноплавство; Угоду між урядом України та урядом Республіки Індія про науково-технологічне співробітництво.

За підсумками парламентських слухань Верховна Рада прийняла в цілому проекти постанов про Рекомендації парламентських слухань з питань оздоровлення та відпочинку дітей і молоді та на тему: 

«Українська трудова міграція: стан, проблеми та шляхи їх вирішення». За основу прийнято проекти постанов про Рекомендації парламентських слухань на теми: «Сучасний стан, шляхи і перспективи реформи у сфері охорони здоров’я України» і «Стан дотримання прав людини в Україні».