Вечірнє засідання 22 жовтня

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак повідомив, що лідери фракцій на нараді домовилися затвердити порядок денний пленарних засідань на 22—25 жовтня, заслухати на вечірньому засіданні доповідь Кабінету Міністрів про участь України в діяльності з підтримання міжнародного миру і безпеки в 2012 році, розглянути проект постанови про призначення окремих позачергових виборів сільських та селищних голів та питання ратифікації. 

Глава парламенту п’ять разів ставив на голосування затвердження порядку денного на тиждень, однак голосів для ухвалення рішення щоразу бракувало. Опозиція висунула нову вимогу — внести до порядку денного питання про вибори міського голови Києва.

Депутати розглянули лише одне питання — доповідь Кабінету Міністрів про участь України у підтриманні міжнародного миру та безпеки в 2012 році. Перший заступник міністра закордонних справ України Руслан Демченко наголосив, що участь України в миротворчих операціях обумовлена міжнародними зобов’язаннями нашої держави, передусім у рамках ООН. Україна у миротворчих операціях проявила себе як надійний і передбачуваний гравець. Україна посідає третє місце в Європі після Китаю та Франції за кількістю миротворців у складі ООН. Україна має лідерські позиції, зокрема, у вертолітних підрозділах в Африці. Миротворчі операції дають нашій державі певні прибутки і надходження до держбюджету. Так, у 2010 році Секретаріат ООН відшкодував Україні близько 18 мільйонів доларів США, у 2011-му — близько 20, у 2012-му — 27 мільйонів доларів. Щорічно ООН витрачає на підтримання миру 7,3 мільярда доларів. За 10 років Україна отримала від ООН 354 мільйони доларів.

Під час обговорення депутати зауважили, що, незважаючи на активну участь у міжнародних миротворчих операціях, наша держава не реалізовує економічний потенціал для збільшення експорту в тих країнах, де перебувають українські миротворці. Окрім того, українські миротворці отримують найменшу платню порівняно з військовими інших країн, використовують ще стару зброю радянських часів.

Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Володимир Литвин відзначив, що участь України у міжнародних операціях доцільна і корисна, передусім з огляду на бідність нашої держави. Україна посідає 35-те місце серед країн, які беруть участь у міжнародних миротворчих операціях. На першому місці перебуває Бангладеш, який має 200 тисяч військ, направляє контингенти і за рахунок цього домагається фінансування на половину власних збройних сил. Завдяки участі в міжнародних миротворчих операціях підвищили кваліфікацію 40 відсотків українських вертолітників, 45 відсотків офіцерів бойового управління армійської авіації. Середній наліт наших пілотів становить за шість місяців 120 годин. Для того, щоб досягти такого показника в Україні, треба 10 років. Для підготовки 75 льотчиків ІІІ класу потрібно витратити з державного бюджету майже 300 мільйонів гривень. А таких коштів у державному бюджеті немає.

На думку парламентського комітету, ключовою проблемою є те, що військова присутність не поєднується з посиленням політичної та економічної присутності України у тих країнах, де виконуються наші військові місії. Серед інших проблем, пов’язаних із участю українських миротворців у міжнародних місіях, зазначалося під час обговорення, — здоров’я військовослужбовців, які працюють в екстремальних умовах. За 10 років загинув 51 військовослужбовець. А також використання набутого досвіду військовослужбовцями після їх повернення додому, виконання законів про соціальні гарантії миротворців.

За результатами обговорення доповідь Кабінету Міністрів взято до відома.

Факт

Українські військові нині беруть участь у 13 міжнародних операціях, із них сім проходять під егідою ООН, одна — ЄС, чотири — НАТО, одна — під егідою ОБСЄ.