Після виступів від фракцій парламентаріям належало затвердити тижневий розклад засідань. Голова Верховної Ради Володимир Рибак на вимогу фракцій двічі оголошував перерву для консультацій, однак депутати так і не змогли ні до чого домовитися, і голосів для затвердження плану роботи щоразу бракувало.

Після першої наради глава парламенту повідомив, що лідери фракцій домовилися затвердити наступного пленарного тижня порядок денний на всю третю сесію, а наразі проголосувати за тижневий розклад пленарних засідань, і закликав працювати далі. Однак жодне голосування не було результативним. В. Рибак надав слово представникам опозиційних фракцій пояснити, чому вони не голосують.

Ігор Швайка («Свобода») висловив думку, що до порядку денного треба вносити законопроекти, які пройшли через парламентські комітети, а не «з коліс», і це мають бути актуальні законопроекти, а не, скажімо, про мисливські господарства. Павло Розенко («УДАР») заявив: людей найбільше турбує нагальне питання про затримки зарплат і соціальних виплат, тому фракція наполягає заслухати по обіді міністра соцполітики Наталію Королевську. На це глава парламенту В. Рибак відповів, що погоджувальна рада вирішила заслухати звіт уряду в п’ятницю.

З другої спроби за розклад засідань проголосували 214 депутатів, проти — 3, утрималися — 12.

В. Рибак висловив подив, адже на нараді керівники фракцій домовилися затвердити розклад засідань. «Я секрет маленький відкрию: на погоджувальній раді визначилися, що затвердимо порядок денний, і у всіх керівників фракцій не було зауважень», — сказав він.

Тоді лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що до порядку денного на поточний пленарний тиждень має обов’язково бути внесено три питання: закон про Державний бюджет на 2014 рік, який має подати до парламенту уряд, закон про прокуратуру, ухвалення якого є передумовою для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також утворення ТСК з питань змін до виборчого законодавства.

Андрій Мохник («Свобода») звернув увагу на те, що його політична сила подала понад 400 законодавчих ініціатив, однак до тижневого порядку денного внесено лише один законопроект депутатів від «Свободи». Адам Мартинюк (КПУ) зауважив: якщо не затверджено порядок денний на всю сесію, парламент цілком може працювати за тижневим розкладом засідань, а той, хто не хоче голосувати за його затвердження, взагалі не хоче проведення пленарних засідань.

Позафракційний Володимир Литвин запропонував поставити на голосування порядок денний, включивши до нього всі запропоновані питання, а під час обідньої перерви провести ще одну консультацію.

Однак на вимогу двох фракцій — Партії регіонів та КПУ — Рибак оголосив позачергову перерву. Керівники фракцій знову пішли радитися до кабінету глави парламенту.

Після другої перерви депутати розглянули питання про обрання та звільнення суддів і на пропозицію В. Рибака розпочали роботу без затвердженого розкладу засідань та розглянули проект постанови про призначення окремих позачергових місцевих виборів на 22 грудня. Однак голосів для затвердження постанови знову забракло. В. Рибак знову поставив на голосування проект постанови про затвердження розкладу засідань парламенту на 22—25 жовтня, однак її підтримали 219 депутатів за необхідних якнайменше 226. Голова Верховної Ради закрив ранкове пленарне засідання, висловивши сподівання, що о 16-й годині, на вечірньому пленарному засіданні парламент продовжить свою роботу.

На початку пленарного засідання головуючий В. Рибак повідомив про виключення народних депутатів Андрія Павелка і Леоніда Сергієнка зі складу фракції «Батьківщина». Їх було виключено з фракції відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради та згідно з протоколом засідання депутатської фракції «Батьківщини». Пізніше прес-служба «Батьківщини» поширила заяву партії, в якій ідеться, що депутатів Павелка і Сергієнка виключено з фракції «за зраду інтересів народу України та систематичне невиконання рішень фракції щодо голосувань з питань порядку денного Верховної Ради України». Обидва депутати — колишні «фронтовики змін» Арсенія Яценюка, однак нині не згодні з політикою лідера фракції «Батьківщини» та об’єднанням «Фронту змін» і «Батьківщини», й утворюють власну партію.

Депутати вітали з Днем народження Ярослава Федорчука.

 

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.