Нестача коштів на соціальну сферу змушує міста і райони викручуватися по-своєму. У Краматорську, що на Донеччині, де на початку року вже ліквідували всі санаторні групи в дитсадках, тепер вдалися до неоплачуваних відпусток працівників бюджетної сфери. Міський голова Геннадій Костюков пояснив труднощі невиконанням дохідної частини бюджету через скорочення виробництва на підприємствах міста. До того ж за рахунок надходжень цього року довелося гасити минулорічні борги. Серед ужитих заходів — закриття шкіл та організація на їхній базі навчально-виховних комплексів для дітей віком від 4 до 6 років, а також переведення центру реабілітації дітей-інвалідів до приміщення школи.

Тепер дійшла черга до економії на людях. «Ми знизили витрати на охорону здоров’я, скоротивши ставки апарату. Такі рішення розглядали і приймали в усіх відділах і управліннях соціальної сфери. І це стосувалося не лише виконкому: лікарі, вчителі, працівники культури, персонал дитячих дошкільних закладів — усі перейшли в режим жорсткої економії коштів. Але, на превеликий жаль, вжиті заходи все одно перевищували фінансові можливості виконкому», — розповів журналістам міський голова.

Краматорським бюджетникам не залишалося вибору, крім як написати заяви на відпустки за свій рахунок, але продовжувати ходити на роботу. Такі заходи викликали неоднозначну реакцію. Але очільник міста запевняє: усе відбувалося виключно на добровільних засадах: «Я висловлюю щиру подяку всім працівникам бюджетної сфери, які з розумінням поставилися до нашої проблеми. Це справжні патріоти своїх підприємств».

А от в області не оцінили таких «патріотичних» поривів. Голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький розкритикував дії міських голів, які відправляють працівників соціальної сфери в неоплачувані відпустки, та пообіцяв місцевим бюджетам фінансову підтримку на виплату зарплат. «Я категорично проти примусових відпусток. Днями підпишу розпорядження, за яким відповідні міста отримають дотацію на виплату зарплати, — запевнив голова облдержадміністрації і закликав бюджетників не писати «добровільних» заяв на неоплачувані відпустки. — Начальство має заощаджувати на собі, а не на людях».

Керівник області визнав, що в деяких містах та районах є проблеми з виконанням бюджету, і область скерує до проблемних регіонів дотацію вирівнювання, виділену рішенням Кабміну. Зокрема, Краматорськ отримає сім мільйонів гривень, що дасть змогу виплачувати зарплату працівникам бюджетної сфери.