Депутати Бердичівської міськради затвердили на сесії назви дев’яти вулиць, які ще тільки в проекті: Малинова, Абрикосова, Медова, Каштанова, Привітна, Сонячна, Світла, Затишна та Веселкова. Ще п’ять вулиць раніше було названо на честь Героїв Радянського Союзу, які жили в Бердичеві.
Рішення сесії має свою передісторію. 2009 року було вирішено питання передачі місту земель, які належали військовим — близько 300 гектарів. Постановили, що ці землі надаватимуться для індивідуальної забудови. Право на це надано тим, хто зареєстрований у Бердичеві і проживає тут не менше трьох років. Передбачено, що претенденти не повинні мати у власності землі та житлової площі. А якщо житлова площа є, але менша за нормативи, людина теж може розраховувати на отримання ділянки. Щоб бердичівляни не бігали по інстанціях по різні довідки, чиновники самі направляли запити до потрібних служб: перевірити, чи справді у претендентів немає нерухомості або землі. Частину таки довелося відсіяти. Бо одна жінка, наприклад, уже має навіть дві квартири, а хотіла отримати ще й землю.
Щоб не було претензій, ніби комусь виділили краще місце, комусь гірше, провели лотерею. В одному лототроні були папірці з прізвищами громадян, в другому — номер ділянки. Претенденти самі вибрали дошкільнят, які тягнули жереб.
Такі лотереї в Бердичеві вже проводилися, але остання, яка відбулася наприкінці вересня, стала наймасовішою — розіграно понад дві з половиною сотні ділянок. Відповідним положенням передбачено: той, хто отримав її, зобов’язаний у трирічний термін після затвердження технічної документації звести будинок і здати його в експлуатацію. Продавати у цей час землю не можна. Таким чином було унеможливлено ймовірні махінації з боку окремих ділків, які могли отримати землю з метою її якнайшвидшого перепродажу, не маючи жодного наміру будуватися. Розрахунок простий: треба земля для житла — бери, будуйся, не можеш — залиш іншому.
— Я не знаю прикладів на території України, щоб передавали у приватну власність землю в такій кількості для індивідуального будівництва, — сказав секретар міської ради Василь Толочко.
Довідавшись номер своєї ділянки, громадяни одразу сідали писати заяву, в якій зобов’язувались підвести до ділянки воду та каналізацію за власний рахунок. А після сесії, що відбулася через два тижні після жеребкування, люди вже довідалися і адреси майбутніх новобудов, бо до цього були Проект-7, Проект-8 і т. д. На сесії затверджено і результати жеребкування та надано дозволи на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок для будівництва жилих будинків.
Житомирська область.