Дитина зобов’язана вчитися до 17 років, а початкова школа обмежиться п’ятьма. Пропоновану у проекті Концепції схему 6+4+2 скоригували на 5+4+3.  Робочу схему нової структури освіти (на знімку)  виклав  на своїй сторінці у Фейсбуці заступник профільного міністра Павло Полянський. Її узгодили за результатами зустрічі груп експертів, що працюють над проектом Концепції розвитку освіти на 2015-2025 роки та проектом рамкового закону про освіту.

«Результати навчання у системі неформальної освіти визнаються. Загальний підхід до дошкільної та всіх щаблів загальної середньої освіти полягає в тому, що, окрім можливості безплатно здобувати освіту в комунальних навчальних закладах (класно-урочна система), діти на підставі освітньої програми можуть робити це в інший спосіб, — коментує заступник міністра. — До прикладу, у формі родинного виховання, у недержавних «неформатних» дитсадках, яких нині стає дедалі більше, в осіб, що матимуть ліцензію на надання таких послуг тощо. За таким само принципом — середня освіта».

Дванадцятирічна школа дасть змогу розвантажити програми і навчальні плани. У початковій школі вчитимуться від шести — до 11-річного віку за однаковим базовим стандартом. У 6-му класі збільшиться кількість предметів.

Після завершення базової школи (9-й клас) всі учні писатимуть ЗНО, за результатами якого зможуть вступати (а не «переходити»): а) до навчального закладу академічного спрямування (з орієнтацією на подальший вступ до університету); б) до навчального закладу професійного спрямування (професійного ліцею, що готуватиме кваліфікованих робітників, та професійного коледжу, що випускатиме кваліфікованих робітників та молодших спеціалістів). Проте жоден із цих шляхів не буде глухим кутом в освітній траєкторії молодої людини, і за бажання вона зможе вступати до вишу.