Для малюків:

— Запровадження інклюзивного освітнього середовища для дітей з особливими освітніми потребами у дошкільних навчальних закладах різних типів та форм власності.

— Забезпечення принципу вільної гри як основного принципу в освіті дітей 3—5 років.

— Різні форми надання послуг піклування і освіти для дітей віком від народження до шести років як в умовах закладу освіти (center-based), так і в умовах домашнього виховання (home-based).

— Відкриття з 2017 року корпоративних (відомчих) ДНЗ та дошкільних навчальних закладів сімейного типу (зокрема у житлових приміщеннях).

— Легітимізація ДНЗ, центрів розвитку дитини, що фактично існують, але вимушені працювати поза правовим полем.

Для школярів:

— Повернення до 12-річної школи і узгодження з європейськими нормами тривалості навчального року.

— Забезпечення здобуття освіти І ступеня (початкова школа) за місцем проживання з використанням різних форм, зокрема, сімейної та індивідуальної.

— Використання ЗНО при переведенні з молодшої школи до середньої (для моніторингу) та із середньої до старшої (для визначення подальшої «освітньої траєкторії» щколяра).

— Починаючи з 2017 року перехід старшої школи (ІІІ ступінь) на профільну підготовку.

— Запровадження з 2018 року обов’язкової національної багаторівневої сертифікації випускників старшої школи і закладів професійної освіти з іноземних мов та комп’ютерних компетенцій.

— Узгодження змісту професійної освіти з новими професійними стандартами, які розроблятимуться на компетентнісній основі за участі професійних спільнот та організацій роботодавців.

Для студентів:

— Розроблення і запровадження у 2015-2017 роках нового покоління стандартів вищої освіти відповідно до нової редакції Закону України «Про вищу освіту».

— Запровадження в університетах «нульового» курсу для молоді, яка потребує підвищення якості середньої освіти задля подальшого отримання вищої.

— Забезпечення можливості переходу на трирічний бакалаврат за деякими спеціальностями, дворічна магістратура і чотирирічна програма підготовки докторів філософії відповідно до нового закону «Про вищу освіту».

*(За Концепцією розвитку освіти України на період 2015-2025 років)