Останні тонни високотоксичних відходів — мононітрохлорбензолу, або так званої кров’яної отрути, — вивезені з території зупиненого 12 років тому Горлівського казенного хімічного заводу. Небезпечний вантаж вагою понад 440 тонн залишив територію України. З 2011 року триває звільнення промзони від залишків виробничих процесів і сировини, що змінюють стан і властивості в багаторічних неконтрольованих хімічних реакціях. За цей час вивезено 3 тисячі 173 тонни відходів. Дії з екологічного оздоровлення краю обговорювалися на зустрічі міністра екології та природних ресурсів України Олега Проскурякова, голови Донецької ОДА Андрія Шишацького, які відвідали Горлівку, та керівників міста, громадських активістів, представників непрацюючого заводу і журналістів.

Колись раціонально забудована територія підприємства, що утримувалася в аскетичному порядку, нині нагадує місце природних катастроф чи воєнних дій. Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко відзначає в цій розрусі сприятливі прикмети: ще два тижні тому просто неба купчилися роз’їдені агресивним вмістом баки із залишками мононітрохлорбензолу: «Густий запах мигдалю зупиняв подих. Робітники тричі за зміну перевзували гумові чоботи — отруйна речовина руйнувала взуття. Тепер високотоксичні відходи із МНХБ вивезені, можна нормально дихати».

Представник ізраїльської компанії «С. І. Груп Консорт ЛТД», що здійснювала вивезення МНХБ, Ілля Марчевський сказав, що небезпечні вантажі прийняли на спеціалізованому заводі в Польщі, там їх утилізують. Про їх катастрофічну концентрацію свідчить факт, що поляки погоджувалися на присутність на їхній землі не більше однієї машини з отруйною сировиною з Горлівського хімзаводу, тому, за словами Марчевського, відправляли машини з відходами раз на тиждень або три дні.

Міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков вбачає у вивезенні мононітрохлорбензолу знакову подію: «Екологічна політика нині — один із пріоритетів держави. Спільними зусиллями знайдемо можливість для того, щоб в 2014 році всі питання по Горлівському хімзаводу було знято».

«Довгограюча» надзвичайна ситуація сьогодні закрита, можна сказати, на 90 відсотків. Після інвентаризації й експертизи (ймовірних захоронень отруйних відходів. — Авт.) ми зможемо сказати: немає мононітрохлорбензолу. А що стосується інших відходів (кислоти, тротил) — теж вивезти і в 2014 році сказати, що немає загрози населенню Горлівки і Донецької області», — запевнив керівник області Андрій Шишацький.

Справді, з вивезенням мононітрохлорбензолу неіснуючий завод не перестав загрожувати населенню і природі. Є тут ще багатотонні відходи виробництва тротилу, є могильник токсичних технологічних залишків і, можливо, не один. На думку колишнього головного інженера підприємства Ігоря Беляніна, такі захоронення могли з’являтися із часу розпаду СРСР, коли потреба у вибухівці різко скоротилася. Коштів на утилізацію відходів не було. Вибухонебезпечна продукція 12 років пролежала в технологічному обладнанні.

Міський голова Євген Клеп запевнив, що комплексну держекспертизу проект з вивезення та утилізації відходів оборонної промисловості пройшов, і новий рік Горлівка зустріне без цього потенційного джерела нещастя. Об’єднаними зусиллями міська й обласна адміністрації, профільне міністерство домагаються виділення місту 12,9 мільйона гривень для розв’язання проблеми з могильником, який перебуває за територією заводу.

Оптимізму ситуації з наболілою проблемою забруднення території високотоксичними відходами оборонного виробництва додає й так звана зелена ідеологія: у місті комплексно реалізують ресурсозбережні технології, а завод «Стиролбіофарм», використовуючи гелеосистеми та вітровий генератор, став, як сказав керівник міста, повністю незалежним від газу. Судячи з усього, екологічні проблеми Горлівки, які протягом більш як десять років тільки збільшувалися, нарешті починають розв’язуватися.

Донецька область.

Територія Горлівского хімічного заводу, що очищена від мононітрохлорбензолу.

 

Фото автора.