Вихід із ситуації, що склалася, шукатимуть на комітетських слуханнях 
 
У комітетах Верховної Ради
Ситуація з експортом української продукції до Російської Федерації стала предметом розгляду на нараді в Комітеті Верховної Ради з питань економічної політики.
Як зауважив на початку засідання голова комітету Андрій Іванчук, введення Федеральною митною службою РФ посилених заходів контролю щодо вантажів українського походження призвело до фактичного блокування експорту продукції вітчизняних товаровиробників. Які, за словами депутата, опинились у вкрай складному становищі.
Цю ситуацію, переконаний голова комітету, необхідно «ґрунтовно обговорити та визначитися з подальшими діями, які потрібно вжити для покращення становища та усунення негативних наслідків».
З огляду на це А. Іванчук доручив підготувати на четверте вересня комітетські слухання з питань, що виникли після так званої «торговельної війни». «До четвертого вересня має бути конкретно напрацьовано, що ми маємо зробити, аби мінімізувати втрати українських експортерів та подолати негативні наслідки для українських виробників», — зауважив народний депутат.
Зокрема, секретаріату комітету доручено підготувати два запити до Торгово-промислової палати та Міністерства доходів і зборів, для того щоб ці два відомства чітко окреслили наслідки та економічні збитки для українських експортерів унаслідок недосконалої політики українського уряду.
«Зокрема, я хотів би почути від Міністерства доходів і зборів відповіді на те, чи будуть компенсуватися втрати тим виробникам, які вже зазнали збитків, чи повернуть їм ПДВ, або чи звільнять їх від незапланованих перевірок», — зазначив А. Іванчук.
Крім того, він наголосив, що на слуханнях особливо хотілося б бачити представників Міністерства розвитку і торгівлі, міжвідомчої комісії, Торгово-промислової палати України та представників галузей, які зазнали найбільших втрат.
«Сподіваюся, що четвертого вересня спільно ми узгодимо позиції та чіткий план дій для того, щоб розрулити ситуацію, яка склалася», — наголосив голова комітету.
Під час наради наголошувалося також, що для послідовної реалізації зовнішньоекономічної політики України потрібно прийняти державну програму зовнішньоекономічного розвитку.
 
Цифра
 
Обсяг експорту товарів з України до РФ у січні—червні 2013 року зменшився порівняно з аналогічним періодом минулого року з 8,7 до 7,5 млрд. доларів США. Зменшився також обсяг імпорту представницьких товарів (нафта, нафтопродукти, добрива тощо) з РФ до України відповідно з 13,6 до 9,6 млрд. доларів США.
Вл. інф.