У Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров’я перебуває на опрацюванні 125 проектів законів. Серед них законопроект «Про внесення змін до деяких законів України (стосовно профілактичних заходів протидії розповсюдження ВІЛ)». Автор документа — народний депутат від фракції ВО «Батьківщина» Тетяна Слюз.
Законопроект запроваджує обов’язкове тестування осіб з метою виявлення ВІЛ під час вступу до вищих навчальних закладів, прийняття на роботу, в’їзду до України на термін понад три місяці (для іноземців).
Також пропонується проведення періодичного тестування під час обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб.
Запропоновані зміни, за словами автора проекту, спрямовано на вчасне виявлення вірусу імунодефіциту людини, забезпечення збереження конфіденційності проведення тестування і надання необхідної медичної допомоги. Крім того, зміни вносяться до законів «Про протидію поширення хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» та «Основи законодавства України про охорону здоров’я».
Як зазначається у пояснювальній записці, особливо небезпечним є те, що 80 відсотків ВІЛ-інфікованих становлять чоловіки та жінки віком від 20 до 40 років. Саме ці категорії населення належать до працездатного та репродуктивного віку. Безпосередньо у групах ризику: жінки; діти, народжені ВІЛ-позитивними матерями; студенти; медичні працівники; донори крові; особи, які повернулися з місць позбавлення волі; громадяни, котрі перебувають на обліку в протитуберкульозних, наркологічних, дерматовенерологічних закладах охорони здоров’я.
Як свідчать результати досліджень представництва Міжнародного надзвичайного фонду допомоги дітям Організації Об’єднаних Націй в Україні, підлітки також перебувають у центрі епідемії ВІЛ/СНІДу.
На жаль, неконтрольованість розповсюдження цього захворювання зумовлює його поширення за межі визначених груп ризику, тобто на загальне населення країни. Така ситуація негативно впливає на генофонд нації, знижуючи рівень здоров’я майбутніх поколінь.
Ураховуючи значущість зазначеної проблеми, Глобальний фонд для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією надає Україні на безплатній основі кошти для здійснення профілактики та протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу.
Доцільно зазначити, що у більшості країн світу (Росії, США, Франції, Іспанії, Сінгапурі та ін.) тестування на ВІЛ є обов’язковим для деяких категорій громадян, і передусім для тих, хто перебуває у групі ризику.
Проведення тестування з метою виявлення ВІЛ має здійснюватися анонімно. Згідно з чинним законодавством особа має право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення по медичну допомогу, в тому числі і діагностування захворювання, а також про одержані відомості.
 
ЦИФРА
 
За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні понад 220 тисяч хворих на ВІЛ. Щодня реєструється 48 випадків захворювання, вже померли близько 25 тисяч людей.
Вл. інф.