Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності під час третьої сесії сьомого скликання планує розглянути понад 180 законопроектів.
Зокрема, триватиме підготовка до розгляду в другому читанні законопроектів про прокуратуру (реєстр. №0886) та про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу щодо порядку та умов відбування покарання (реєстр. №1131), котрий розроблено з метою упорядкування умов відбування покарання засудженими до обмеження та позбавлення волі.
Як вважають у комітеті, прийняття цих документів дасть змогу закласти правову основу для подальшого реформування кримінальної юстиції й привести діяльність правоохоронних органів у відповідність до європейських стандартів, що стане ще одним кроком на шляху до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.
Крім того, готується до другого читання законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп’яніння (реєстр. №0890). У комітеті зазначають, що необхідність прийняття такого акту зумовлено складною ситуацією, яка склалася на автошляхах, коли щодобово в дорожньо-транспортних пригодах гине від 10 до 20 осіб та понад 100 отримують тілесні ушкодження.
Проектом передбачається внесення змін до статей Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінального процесуального та Кримінального кодексів, що стосуються порушення правил дорожнього руху. За їзду у стані алкогольного чи іншого сп’яніння пропонується позбавляти водіїв-порушників права керувати до п’яти років з оплатним вилученням автомобіля, а також запровадити кримінальну відповідальність за умисне невиконання судового рішення про позбавлення права керування транспортними засобами. Також народні обранці готують до другого читання проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо правил паркування транспортних засобів та встановлення відповідальності за порушення цих правил (реєстр. №2499).
У рамках процедури підготовки до першого читання розглядатиметься, зокрема, законопроект про Державне бюро розслідувань України (реєстр №3042), який узгоджується з резолюцією Парламентської Асамблеї Ради Європи №1549 (2007) «Функціонування демократичних інституцій в Україні». Документом пропонується визначити Державне бюро розслідувань державним правоохоронним органом, поклавши на нього завдання щодо: захисту особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень; забезпечення швидкого, повного та неупередженого проведення досудового слідства у підслідних йому кримінальних справах; здійснення адміністративного провадження у справах, пов’язаних з корупційними правопорушеннями тощо.
До першого читання комітет також планує розглянути законопроект про внесення зміни до Закону «Про міліцію» (реєстр. №3091). Документом пропонується вирішити питання, пов’язані з преміюванням працівників міліції, оплатою праці в надурочний час, у святкові та неробочі дні, встановленням надбавки за вислугу років та спеціальні звання у співвідношенні до мінімальної заробітної плати тощо.
А ще комітет планує провести низку парламентських та комітетських слухань, круглих столів та конференцій.
Інформаційне управління Верховної Ради.
Статистика
Згідно з даними комітету, кожні 15 хвилин на дорогах трапляються аварії. У 100 ДТП гине 15 осіб. Це один з найвищих показників в Європі: у сім-вісім разів більше, ніж в Німеччині та Португалії, і в три-чотири рази, ніж у Франції та Угорщині.