Комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки протягом другої сесії сьомого скликання провів сім засідань, на яких було розглянуто понад 70 питань.
З опрацьованих у комітеті законопроектів парламент ухвалив в цілому Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільної роботи стратегічних підприємств енергетичної галузі» (№238-VІІ), яким продовжено визначений Законом «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» термін дії процедури погашення заборгованості підприємств паливно-енергетичного комплексу до першого січня наступного року.
Законом визначено перше січня 2011 року датою, на яку кожен учасник розрахунків фіксує суму кредиторської та дебіторської заборгованостей для її погашення. Крім того, документом внесено до низки чинних законів зміни щодо надання можливості зупинити порушення справ про банкрутство стосовно підприємств паливно-енергетичного комплексу на період дії процедури погашення заборгованості.
Також комітетом було проведено слухання на тему «Видобуток сланцевого газу в Україні: перспективи та виклики». За підсумками обговорення учасники заходу зазначили, що Україна має всі шанси на забезпечення енергетичної незалежності, в тому числі й за рахунок видобутку сланцевого газу, — за умови застосування сучасних безпечних технологій, безумовного дотримання технологічних й екологічних вимог, захисту інтересів місцевих громад, на території яких виконуватиметься такий видобуток.
А тим часом на розгляді в комітеті перебуває проект закону «Про внесення змін до Гірничого закону України» (щодо виплати компенсації за вугілля на побутові потреби).
Законопроектом пропонується запровадити механізм грошової компенсації працівникам гірничих підприємств та іншим окремим категоріям незаможних осіб за ненадання вугілля на побутові потреби або надання його неналежної якості.
Пропонується внести зміни до статей 43 та 48 Гірничого закону, відповідно до яких особи, які мають право на безоплатне отримання вугілля на побутові потреби, але не отримали його або відмовились від нього у зв’язку з неналежною якістю, мають право на отримання компенсації для придбання вугілля на побутові потреби, що виплачується за рахунок субвенцій з Державного кошторису місцевим бюджетам.
Згідно з документом умови та порядок виплати такої компенсації встановлює Кабінет Міністрів.

Вл. інф.