У комітетах Верховної Ради
Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи протягом другої сесії сьомого скликання провів 13 засідань, на яких розглянуто понад 200 питань.
Комітетом було внесено на розгляд парламенту висновки щодо 30 законопроектів, з підготовки яких комітет визначено головним, та 63 висновки на інші документи, розглянуто понад 1100 листів і звернень народних депутатів, підприємств, установ, організацій та окремих громадян.
З опрацьованих у комітеті законопроектів Верховна Рада ухвалила в цілому два закони, котрі підписані Президентом.
Зокрема, Законом «Про внесення змін до Закону «Про заборону ввезення і реалізації на території України етилованого бензину та свинцевих добавок до бензину» щодо авіаційного палива (№ 230-VІІ) дозволяється ввезення на територію України та реалізація авіаційного етилованого бензину AVGAS 100LL за річною квотою в обсязі тисяча тонн до введення сертифікованого в нашій країні альтернативного виду палива.
Законом «Про внесення змін до законів України «Про топографо-геодезичну і картографічну діяльність» та «Про землеустрій» (№ 367-VІІ) забезпечується законодавче врегулювання взаємовідносин між державою та суб’єктами господарювання у сферах топографо-геодезичної і картографічної діяльності та землеустрою. Документом, зокрема, встановлюється, що професійно такою діяльністю можуть займатися особи, які мають вищу освіту за спеціальностями та кваліфікаціями у галузі геодезії. Відповідно до закону, сертифіковані інженери-геодезисти несуть відповідальність за якість результатів топографо-геодезичних і картографічних робіт. 
Закон містить також норму, відповідно до якої сертифікованим інженером-геодезистом може бути особа, котра має стаж роботи за спеціальністю не менше одного року, склала кваліфікаційний іспит, одержала кваліфікаційний сертифікат та внесена до Державного реєстру сертифікованих інженерів-геодезистів. Подібні вимоги встановлено також і для інженерів-землевпорядників.
Крім того, нині в комітеті на опрацюванні знаходиться проект закону про встановлення заборони на вирубку лісів та введення мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів. Автор документа народний депутат Олег Ляшко (позафракційний).
Законопроектом вводиться заборона на проведення рубок головного користування і вивезення деревини за кордон строком на десять років. В усіх лісах першої групи захищеності (водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, природно-заповідного фонду, лісоплодові насадження і субальпійські деревні та чагарникові угрупування) заборонено проводити вирубки.
Вибіркові, поступові та суцільні рубки проводяться лише для постачання споживачам в Україні, а для внутрішнього користування призначаються лише пошкоджені, усихаючі, низькоповнотні та інші насадження, що потребують термінового знесення за своїм станом.
Згідно з документом, трелювання деревини та вирубки в горах можна проводити вибірково і лише в зимовий період.

Вл. інф.