Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин під час третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання планує розглянути понад 40 проектів законопроектів.
До другого читання готуватиметься проект про внесення змін до Закону «Про громадянство України» — щодо усунення колізій, які дозволяють подвійне громадянство (реєстр. № 0919). 
Документом пропонується встановити, що підставами для втрати громадянства України, зокрема, мають бути: добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави; а також випадки, у яких громадянин звертався із заявою чи клопотанням про набуття громадянства іншої держави, відповідно до порядку, встановленого національним законодавством держави, громадянство якої набуто; або отримав та використовував документи, які засвідчують громадянство іншої країни.
Законопроект також містить норму, відповідно до якої рішення про оформлення набуття громадянства України скасовується, якщо особа набула його шляхом обману, внаслідок подання свідомо неправдивих відомостей або фальшивих документів, приховування будь-якого суттєвого факту, за наявності котрого особа не може набути громадянство України.
У рамках процедури підготовки до першого читання розглядатиметься також проект закону про Концепцію державної етнонаціональної політики України (реєстр. № 2560а). Як зазначається у пояснювальній записці, досі відносини між національною більшістю та іншим населенням, а також між корінними народами і національними меншинами в цілому були позначені толерантністю, відсутністю відкритих конфліктів. Це зумовлено наявністю правової основи для розв’язання етнічних проблем на засадах взаєморозуміння, а також ефективною державною етнонаціональною політикою. А дана Концепція державної етнонаціональної політики, переконаний автор законопроекту Мустафа Джемілєв, «дасть єдине розуміння принципів, цілей, напрямів державної етнонаціональної політики. Тим самим буде поставлено заслон появі суперечливих положень у законах і, особливо, у підзаконних актах, довільному тлумаченню на місцях сутності політики держави щодо національної більшості і національних меншин».
Крім того, комітет планує проведення низки парламентських та комітетських слухань, круглих столів тощо.
 
ДОВІДКОВО
 
На території України, згідно з Всеукраїнським переписом населення 2001 року, проживає 48,2 млн. осіб, з яких 37,5 млн. (78,8%) становлять етнічні українці (національна більшість) і 10,9 млн. осіб (22,2%)  іншої етнічної приналежності (національні меншини).
Вл. інф.