Харків готується відсвяткувати День міста, який цього року збігається з 70-річчям визволення першої столиці України від німецько-фашистських загарбників. 23 серпня цю дату відзначать на загальнонаціональному рівні. Нацбанк планує випустити ювілейну монету, а Міносвіти готує на початок навчального року спеціальні уроки пам’яті.
У місті завершується встановлення меморіальних дощок харків’янам — Героям Радянського Союзу. В цьому списку — 118 імен. Раніше сесія міськради надала пільги з оплати за комунальні послуги родинам і вдовам героїв. Соціальні служби, громадські організації та військкомати відшукали 131 безпосереднього учасника визволення міста. Найближчими днями на вулицях з’являться білборди з їхніми портретами.
Заступник міського голови Світлана Горбунова-Рубан повідомила, що ветеранам принесуть набори продуктів та разову грошову допомогу — 500 гривень. А напередодні екскурсійні автобуси провезуть 500 учасників війни по знакових об’єктах Харкова — у супроводі волонтерів і медпрацівників. Більшість ветеранів через стан здоров’я навіть не виходять на вулицю... А ще стіни харківських будинків прикрасять портрети легендарних особистостей -наприклад, на вулиці Сумській малюють знаменитого артиста й кінорежисера Леоніда Бикова. На інших об’єктах зображені перша жінка — Герой Радянського Союзу Валентина Гризодубова, народна артистка СРСР співачка Клавдія Шульженко та лауреат Нобелівської премії фізик Лев Ландау.