Продуктовий кошик середнього донеччанина у липні полегшав завдяки насамперед сезонним овочам. Ціни на ринках та в супермаркетах практично зрівнялися: картопля — 6 гривень, капуста — 4, перець солодкий і цибуля — 7, морква — 10, огірки — 
6, томати — 6—8. Аналогічні ціни — на стихійних ринках, які цими днями з’являються у житлових кварталах, на зупинках транспорту та узбіччі доріг. А от деякі фрукти цьогорічного врожаю продаються за «зимовими» цінами: наприклад, яблука та груші — відповідно 8—15 і 15—17 гривень за кілограм. Із ціни в 2,5—3 гривні за кілограм розпочався сезон кавунів: пропозиції багато, ціна — практично однакова в усіх «точках».
Надлишок овочів «компенсує» подорожчання соняшникової олії: в магазинах літрову пляшку можна придбати за 15—16 гривень — на 1—1,5 гривні дорожче, ніж узимку. Не втримав позиції цього літа й інший стратегічний товар — цукор. За даними Головного управління статистики по Донецькій області, солодкий товар, ціни на який, починаючи з вересня минулого року, знижувалися, протягом другого кварталу 2013-го подорожчав на 13,1 відсотка, а порівняно з груднем 2012 року — на 4,4; сьогодні кілограм продають за 8 гривень.
Традиційного падіння цін на молочні продукти влітку донеччани майже не помітили. Літр домашнього молока продають за 10 гривень. В магазинах ціни на молоко, кефір, сир та сметану залишилися незмінними, а знижки зачепили лише деякі сорти йогуртів. Дещо доступнішими стали свинина (52—55 гривень за кілограм) та яловичина (55—59), а також м’ясо птиці (25—35). Місцевий ринок насичений свининою завдяки кільком потужним виробникам, які й диктують ціни на цей продукт. Так само в надлишку — курячі яйця від місцевих птахофабрик (від 7 гривень за десяток).
В Головному управлінні статистики відзначають, що в червні цього року, порівняно з груднем минулого, зросли ціни на молоко (на 1,6 відсотка), хліб (на 1,8), рис (на 2,1), кисломолочні продукти (на 3), макаронні вироби (на 3,8). Подешевшали м’ясо та м’ясопродукти, а також риба і рибопродукти, а ще шоколад, гречана крупа і яйця.
Донецьк.
 
На стихійному ринку в Тельманівському районі Донецької області селяни продають городину і фрукти.

Фото автора.