Він зник безвісти 1943 року під час боїв за визволення Донбасу. Учасники обласної пошукової організації «Плацдарм» знайшли місце загибелі 37-річного Дмитра Кротова, його останки, особисті речі та уламок німецької авіабомби, яка обірвала життя героя.

Червоноармієць Дмитро Кротов пішов на фронт ще в 1941 році з Бурятії. Вдома залишилася дружина з чотирма дітьми. 1943-го родина отримала звістку, що Дмитро зник безвісти. Майже 70 років про долю солдата рідні нічого не знали. Але до кінця життя дружина так і не полишала надії розшукати близьку людину, з’ясувати, як він загинув і де похований.

«Вона вірила, багато разів відправляла запити до військкомату Івановської області, але, на жаль, так і не дочекалася чоловіка, — розповіла правнучка героя Галина Варфаломєєва. — Проте залишилася йому вірною».

Встановити місце його загибелі допомогли пошуковці Донеччини за підтримки народного депутата України Валерія Омельченка, який очолює громадську організацію «Громадянська ініціатива». Знахідку виявлено неподалік села Степанівка Шахтарського району і легендарної Савур-Могили — висоти, за яку під час визволення Донбасу точилися запеклі бої. Розшифровка жетона, знайденого в ебонітовій капсулі, допомогла встановити ім’я воїна.

Усе знайдене за підтримки депутата було доставлено і передано нащадкам загиблого героя, які мешкають у російському місті Іваново. «Ми надали допомогу в організації цієї поїздки, тому що збереження пам’яті про Велику Вітчизняну війну та її героїв — наш спільний духовний борг, — зазначив Валерій Омельченко. — І та робота, яку проводять пошуковці, повертаючи з небуття імена солдат, знаходячи їхніх нащадків, заслуговує на глибоку повагу та всебічну підтримку».

Ховали солдата в Іваново, віддаючи воїнські почесті. У жалобній церемонії взяли участь керівники регіону, військовослужбовці, пошуковці, в тому числі й Володимир Кирилов, який знайшов останки героя. Голова адміністрації міста Олександр Кузьмічов вручив лист подяки голові громадської організації «Плацдарм» Роману Щербині та передав подяку народному депутату України.

...Тепер чоловік і дружина лежатимуть поруч. На цвинтар прийшло дев’ятнадцять нащадків — діти, онуки, правнуки і навіть праправнуки. «Начебто поховання — сумна подія, — кажуть родичі Дмитра Кротова. — Але відчуваємо радість, тому що у прадіда буде можливість з’єднатися зі своєю родиною і ми зможемо відвідувати його могилу».

Донецька область.

Полеглого героя поховали із воїнськими почестями.

Фото надане громадською організацією «Громадянська ініціатива».