У комітеті Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин на опрацюванні перебуває 205 законопроектів. Серед них — проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення правового регулювання користування землею». Автор документа народний депутат від фракції Партії регіонів Віктор Бондар.
Законопроектом, зокрема,  пропонується встановити мінімальний термін дії договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва сім років. 
Водночас зберігається нині чинна норма про максимальний термін оренди — 50 років. Також проектом гармонізовано терміни закінчення дії договору оренди, моменту передачі від користувача власнику земельної ділянки сільськогосподарського призначення та закінчення періодів достигання та збирання культур.
Крім того пропонується внести зміни до закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Зокрема передбачено, що відповідна заява має бути зареєстрована наступного дня після її надходження до органу державної реєстрації. Вона вважається зареєстрованою у будь-якому випадку, якщо у вказаний строк орган держреєстрації не повідомив заявника про неприйняття поданих ним документів. Також вводиться норма, спрямована на скасування необхідності державної реєстрації прав, які є похідними не від права власності, а від права користування (насамперед йдеться про суборенду).
З метою спрощення порядку укладення договору оренди земельної ділянки запропоновано виключити в частині шостій статті 15 абзаци другий, третій, четвертий. Відповідно до вказаних змін невід’ємною частиною договору має бути тільки акт приймання-передачі об’єкта оренди, оскільки інформація, що міститься в документах: план або схема земельної ділянки, котра передається в оренду; кадастровий план з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів; акт визначення меж ділянки в натурі (на місцевості), — наявна в Державному земельному кадастрі, а отже — немає потреби її дублювати в обов’язковому порядку. Проте сторони на власний розсуд можуть включити положення про необхідність долучення відповідних додатків до договору. Але імперативною вказана норма бути не повинна.
А ще законопроектом впроваджено відповідне законодавче визначення та порядок використання земель, власники яких невідомі або не заявляють своїх прав. Значну увагу приділено питанню охорони чорнозему. Приймаючи в користування земельну ділянку, орендар зобов’язаний зберегти наявні біохімічні показники відповідної ділянки та за можливості покращити якості ґрунту. Так само, з метою збереження та забезпечення належного використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення передбачено відповідальність власників паїв, які не передали їх в оренду та самі не використовували протягом одного року і більше. На думку автора законопроекту, зазначений механізм стимулюватиме учасників відносин до відповідального ставлення до землі.
Вл. інф.