Ситуацію зі станом навчальних закладів у деяких населених пунктах Рахівського району аналізувала робоча група, створена за дорученням голови Закарпатської облради Івана Балоги. До її складу ввійшли депутати обл-ради від цього району Ганна Глухова та Іван Біляк, заступник керуючого справами виконавчого апарату облради Іван Бібен та ясінянський селищний голова Едуард Зелінський. Вони побували в селищі Ясіня, повідомили «Голосу України» у прес-службі облради.
Нині на території селищної ради діють п’ять шкіл (дві — початкові, дві — І-ІІІ ступенів і одна — ІІ ступеня) та два дитсадочки. Загалом школи відвідують майже три тисячі учнів. Найскладніша ситуація з приміщенням Ясінянської ЗОШ І-ІІ ступенів №3. Селищний голова Едуард Зелінський розповідає, що проблеми є і в інших навчальних закладах. Так, закрито початкові школи у присілках Буковине, Киблеве. Приміщення початкових класів третьої ЗОШ — в руїнах. З 1989-го будова не експлуатується. Цього року Рахівська районна рада прийняла рішення про її демонтаж. Частину початкових класів нині тимчасово переселено в будівлі Свидовецького лісництва. Тут у чотирьох прохідних кабінетах здобувають знання 35 дітей. А учительська — у коридорі. Педагоги скаржаться, що в школі немає навчальних кабінетів, комп’ютерної техніки, групи продовженого дня... Нема в закладі також їдальні — діти харчуються в сусідньому кафе. У п’ятих-дев’ятих класах нині — 66 учнів. Тут працює 21 педагог.
Громада виступає за те, щоб діти навчалися в належних умовах, а не в пристосованих будівлях.
Свого часу в селищі для ЗОШ №3 почали зводити приміщення, але спорудили тільки фундамент. Нині він поріс травою. Едуард Зелінський розповів, що минулого року виношували плани про закриття школи, але, зваживши на думку громади, районна влада відмовилася від такої ідеї. «Втім, ситуація така: першачки вчаться в лісництві, а п’яти-дев’ятикласники — у будівлі 1830 року. Нема поряд і пішохідного переходу, вбиральня — надворі. Тому громада виступає за спорудження в селищі нової школи. Адже торік тут народилося 178 діток, для Ясіні ця тема дуже актуальна», — зазначив селищний голова.
Робоча група планує опрацювати всі пропозиції, озвучені представниками місцевого самоврядування і, звісно, вжити заходів, виходячи з реальних можливостей. Насамперед — фінансових.
Підхід до розв’язання цих важливих питань має бути відповідальним. З боку і райради, і РДА. Варто б залучити ще і вплив самої обласної ради та можливості й авторитет народних обранців України. Адже школи потрібні дітям виборців депутатів усіх рівнів.
 
Закарпатська область.