Про це повідомляє департамент вищої освіти профільного міністерства. Приводом для роз’яснень стали, за твердженням чиновників, упереджені замовні публікації у деяких ЗМІ щодо місць державного замовлення, зокрема, у Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара.

Обсяг державного замовлення, запевняють працівники МОН, визначався з урахуванням пропозицій і потреб регіонів. Зокрема, опрацьовано отримані від вищих навчальних закладів необхідні пакети документів... Проаналізовано також конкурсну ситуацію по кожному ВНЗ, наявність угод (у тому числі індивідуальних — короткострокових) з роботодавцями на підготовку фахівців з вищою освітою.

З урахуванням збільшення обсягів прийому на інженерно-технічні та природничо-математичні спеціальності міністерство врахувало пропозиції закладів щодо збільшення у поточному році обсягів прийому саме за цими напрямами. Отже, було враховано і побажання Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара щодо збільшення на 60 місць за напрямом «Математика», на 30 місць — «Хімія». Водночас на спеціальності «Правознавство» обсяг держзамовлення зменшено майже на 29%, «Міжнародна економіка» — на 33,3%, «Журналістика» — на 25%, «Економічна кібернетика» — на 25%.

ФАКТ

Проблемою цього року стало невчасне затвердження та оприлюднення квот державного замовлення, стверджує Громадянська мережа ОПОРА. Зокрема, і в навчальних закладах, підпорядкованих Міністерству освіти і науки. Незважаючи на те, що відомство довело обсяг замовлення ще до 1 липня, деякі ВНЗ оприлюднили його тільки через тиждень-два. Так, лише 7 липня були оприлюдненні квоти у Таврійському національному університеті імені В. І. Вернадського, 10 липня — у Вінницькому національному технічному університеті. А Дніпропетровський національний університет імені О. Гончара «розкрив карти» лише 15 липня.