Дослідивши тему, чого хоче закордонна молодь, «Фішка» вирішила поцікавитися, чого ж прагнуть наші співвітчизники, чим цікавляться молоді українці і які ставлять перед собою завдання. І от що нам відповіли:

Ірина Третьякова, 20 років, Полтава:

— Найбільше мене непокоять власні й родинні фінанси. Правду кажуть, що це не найголовніше, проте це можливість оплачувати харчування, проживання й навіть думати про майбутнє працевлаштування. Важливими є й кошти друзів, у тому сенсі, що виходячи з них, ми можемо планувати поїздки, розваги тощо. Дозвілля своє найчастіше присвячую читанню, перегляду американських і британських серіалів, прогулянкам містом. Хотілося б більше виїжджати та відпочивати на природі. Вважаю, що молоді треба нарешті зрозуміти, що сила влади заснована на неосвіченості народу і вона всіма силами боротиметься проти просвіти, яку нам доводиться розвивати самостійно.

Анна Волосевич, 19 років, Київ:

— Перше місце за важливістю я віддам навчанню за обміном, бюджетним поїздкам за кордон, студентським фестивалям і творчим грантам, організацією яких нині займаються Андрухович та компанія, наприклад. Вільний час, як на мене, найкраще проводити за читанням, відвідуванням кінотеатрів та театрів (для студентів тут діють гарні знижки) й оглядом київських визначних місць, тієї само Пейзажної алеї чи Софійського собору. Молоді треба сьогодні боротися з цинізмом та категоричністю в собі. Передусім це визначає мотиви вчинків, характер стосунків і відповідно вплив на інших людей та соціум загалом.

Христина Кварцяна, 18 років, Київ:

— Молодь, тобто я, сьогодні не мислить себе без політики України і світу. Вважаю, що кожна розумна людина має цікавитися історією й культурою, бо хто не знає минулого, той і майбутнього не побудує. Щодо мене, то у вільний час я з радістю ходжу на лекції гостей Могилянки, які приїжджають до нас з цікавими темами. Загалом дозвілля в мене стандартне: кіно, прогулянки, книжки, а ще катання на човнах.

Олена Архіпова, 19 років, Лондон:

— Можливо, я занадто консервативна, але мене цікавлять самоосвіта й саморозвиток, що є можливим завдяки великій кількості інформаційних джерел. Важливим для молоді, вважаю,  покращення знань з іноземних мов, що логічно в глобалізованому XXІ столітті. Ще в арсеналі моїх інтересів — новий тренд сучасності — здоровий спосіб життя. Люблю читати книги в паперових палітурках, дивитися захопливі фільми і приємно проводити час з подругами за чашкою кави. Дуже ціную дозвілля в колі сім’ї. На мою думку, розвиток технологій та інформаційний прогрес зробили молодь ледачою. До того ж західний вплив більше долучає юне покоління до алкоголю, наркотиків і розгульного способу життя. Звідси — небажання успішно закінчити виш і знайти гарну роботу. Скоріше за все, молоді потрібні організації, які б допомагали розвивати таланти та робити старт у подальшій кар’єрі.

Андрій Коротя, 19 років, Полтава:

— Сьогодні, на мою думку, молодь цікавить не надто багато питань. Щодо мене, то пріоритетними завжди будуть стосунки з коханою людиною, музика, мистецтво, дім і машина. Автомобіль є взагалі моєю слабкістю, він — як друге «я». У холодну пору року полюбляю відвідувати виставки, театри. Навесні та влітку віддаю перевагу пікнікам, іграм й прогулянкам. Також я вважаю, що батькам треба привчати дітей до праці й хоч якоїсь культури, а державі бути лояльнішою до молоді і допомагати їй розвивати власний бізнес.

Фото надані учасниками опитування.