Ще не забуті скандальні наміри Міністерства освіти і науки підпорядкувати аграрні університети. Тоді окремі ректори гучно кричали «Одобрямс», більшість педагогічних колективів виступила проти. Їх почули — реорганізації не відбулося. Та минуло небагато часу, і МОН знову забажало взяти під своє крило аграрників.
Голова профільного парламентського комітету Лілія Гриневич рішуче виступає проти нерозумної оптимізації вищих навчальних закладів. І вимагає скасувати кулуарне рішення Кабінету Міністрів про реорганізацію Дніпропетровського державного аграрного університету .
«Цей заклад — один з провідних аграрних університетів країни, який працює з 1922 року. В ньому навчається близько 12 тисяч студентів і слухачів. Без згоди вченої ради, без згоди колективу приймається рішення про його реорганізацію і передачу з майновим комплексом Міністерству освіти і науки. І тепер цей університет входитиме до складу Дніпропетровського економічного університету», — зазначає Лілія Гриневич. Вона стверджує, що отримує багато звернень з приводу подібних «реорганізацій».
«На порозі вступної кампанії університети потрапили у ситуацію невизначеності. Потрібно затвердити прозорий порядок консультацій і згоди колективів, викладачів і студентів для прийняття рішень з реорганізації вищих навчальних закладів», — наголошує Лілія Гриневич.
Свою точку зору щодо ситуації в Південній Пальмірі оприлюднив народний депутат України Юрій Сиротюк (на знімку), коментуючи засідання уряду, на якому побував.
Кабмін ухвалив рішення про приєднання Одеського державного аграрного університету до Одеської національної академії харчових технологій. «Рішення не було погоджено й навіть не обговорено з викладацьким та студентським колективами, навіть із представниками місцевої влади. Ба, більше, навіть деякі члени Кабміну застерігали: під час «оптимізації» та об’єднання різнопрофільних навчальних закладів кудись «зникають» значні території, які належали вишам», — підкреслив Юрій Сиротюк.
Крім того, КМУ ухвалив рішення про утворення Державного університету телекомунікацій. Цей крок передбачає об’єднання Державного університету інформаційних комунікаційних технологій з Військовим інститутом телекомунікації, Інститутом спецзв’язку і засобів інформації Київського політехнічного університету, а також Житомирського військового університету імені Корольова. А ще урядовці постановили віднести цілісний майновий комплекс Національного університету біоресурсів і природокористування України до профільного міністерства, повідомляє прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода».