Сучаснику потрібно мати міцне здоров’я, щоб протистояти викликам реального життя. Його скажений темп, стреси, хронічна втома, незбалансоване харчування, погана екологія для жителів України посилюються ще й Чорнобильською катастрофою, наслідки якої дають про себе знати сплеском масових неінфекційних недуг, таких як різні патології щитовидної залози, захворювань крові й кровотворних органів, зростанням онкологічних і серцево-судинних хвороб тощо.

Задовго до аварії на Чорнобильській АЕС,  в Ленінградському НДІ радіаційної гігієни кандидатську дисертацію на тему «Профілактика накопичення в організмі цезію-137 і стронцію-90» захищав молодий лікар Віталій Корзун. Він теоретично й експериментально довів що альгінова кислота та її солі, виділені з бурих морських водоростей, мають не лише протизапальні й гемо-статичні властивості, але також ефективно виводять з організму радіоактивні елементи, важкі метали й токсини.

Це була передісторія створення українських препаратів. Початково «BARBA-йод». Потім йому на зміну прийшов «Зіравіт» — його поліпшена форма. Сьогодні доктор медичних наук, завідувач лабораторії спеціальних харчових продуктів Інституту гігієни та медичної екології АМН України Віталій Корзун (на знімку) пояснює актуальність цих препаратів так:

— Світова медична статистика класифікує названі захворювання, як «хвороби недостатності». Вони виникають, коли людина хронічно недоотримує макро- і мікроелементи, вітаміни та інші біологічно активні речовини. Це недуги мікроелементного голоду та авітамінозів.

У 1991 році на здобуття Нобелівської премії було висунуто доктора Воллока з США. Клінічними дослідженнями він довів пряму залежність ракових захворювань, гіпертоній, ожиріння, зобу, діабету від нестачі в меню людини необхідних мікроелементів і вітамінів.

Важливо розуміти, що будь-яка хвороба пов’язана з порушенням клітинного обміну речовин. З точки зору біології, обмін речовин — це ланцюг складних хімічних процесів, що відбуваються у клітині організму. Без мікро-

елементів і вітамінів вони неможливі. По-перше, мікроелементи сприяють виробленню ферментів, що виконують роль каталізаторів, прискорювачів і пускачів хімічних процесів. Наприклад, цинк забезпечує створення 200 ферментних систем, магній — 300, селен — 60. Недостатність одного з елементів спроможна розладнати всю ферментарну систему, стати причиною безлічі захворювань. По-друге, мікроелементи необхідні для вироблення 200 гормонів. Гормони — регулятори обмінних процесів, що протікають у клітинах. Саме вони роблять нас здоровими, енергійними та щасливими.

Після Чорнобиля спостерігається зростання кількості захворювань щитовидної залози. Традиційно вважається, що основна причина цієї недуги — дефіцит йоду. Однак відомо: для вироблення гормонів щитовидній залозі потрібні не тільки йод, а й селен, залізо, цинк, мідь, марганець та інші. Дефіцит кожного з них блокує діяльність щитовидки. Тому далеко не кожен ендокринолог зможе відрізнити йодозалежний зоб від селенозалежного. Для України розв’язання проблеми дефіциту  мікроелементів та вітамінів — це питання виживання нації. Будь-які ліки, будь-яка методика лікування безсилі в боротьбі з цими захворюваннями без забезпечення організму мікроелементами. На жаль, розв’язати проблему простими схемами за прикладом йодованої солі не вдасться.

На жаль, виснаження земель за хімічним складом, забруднення навколишнього середовища призвели до того, що продукти, які ми їмо, не містять у собі навіть 50 відсотків тих мікроелементів, які повинні бути в них. Наш інститут вивчав добовий раціон у деяких областях України. Вміст нікелю в ньому нижче норми в 2,6 разу, кобальту — в 3,4 разу, селену — в 2,9, міді — в 2,2, марганцю — в 1,3, йоду — в 2,5, хрому — в 15,6 разу. Уже незначний дефіцит хрому спричиняє підвищення рівня холестерину в крові й знижує активність інсуліну, провокує ранню чоловічу й жіночу безплідність та атеро-склероз. А якщо його менше норми в 15 разів і до нього додається гострий дефіцит інших елементів (селену, кобальту, міді, йоду, марганцю), то чи варто дивуватися такому рівню смертності й захворювань наших співвітчизників, особливо у великих промислових центрах.

Перебуваючи в Японії, побачив своїми очима, що діти можуть бути здоровими, старики — енергійними саме завдяки морепродуктам. У їхньому щоденному раціоні до 35 грамів водоростей. Для японців — це елемент їхньої культури. Для нас — сувора необхідність, щоб вижити.

Завдяки особливій технології виробництва препарату вдалося зберегти в природному вигляді всі біологічно активні речовини, навіть такі мобільні, як вітаміни, летучі, як йод, і такі вкрай рідкісні, як селен, фукоідан, фуко-ідин, альгінові кислоти, вітамін В12 та інші. Створити таку композицію штучно — неможливо.

У цьому препараті міститься понад 7 відсотків фукоідана — речовини, відомої своїми протипухлинними, протираковими властивостями. Фукоідан, який є, по суті, антитілом, знищує ракові клітини й попереджує утворення пухлин. Більше того, він полегшує роботу печінки із знешкодження токсинів, отрут, гепатитів і навіть ВІЛ-інфекції.

У «Зіравіті» до 30 відсотків альгінових кислот, їх немає в інших вітчизняних продуктах. Вони стабілізують роботу шлунково-кишкового тракту, загоюють запалення в шлунку й кишечнику, відновлюють кишкову мікрофлору, нормалізують рівень холестерину в крові, перешкоджають утворенню тромбів, лікують дисбактеріози. Якби препарат не мав більше жодних інших переваг, то тільки за ці властивості його варто було б визнати українським оберегом.

Діапазон застосування «Зіравіту» широкий. Але найбільше він потрібен дітям, підліткам, вагітним жінкам, тим, хто живе або працює в зонах техногенного забруднення.

Препарати «BARBA-йод» і «Зіравіт», розроблені в нашій лабораторії спеціальних харчових продуктів,  застосовувалися в програмі оздоровлення школярів, вагітних жінок і матерів, що годують, які мешкають у Чернігівській, Житомирській, Рівненській, Одеській, Київській областях і столиці. У результаті за чотири місяці (курс лікування) у жодної дитини, що бере участь у програмі не було виявлено нових захворювань щитовидної залози і крові. Число цих недуг серед дітей знизилося в 2,4—2,7 разу, дорослих — в 1,8. А кількість випадків залізодефіцитних анемій зменшилося в 4—7 разів. 

На основі отриманих даних ми пропонуємо Кабінету Міністрів України внести цей препарат до Національної програми з профілаткики та лікування йододефіцитних захворювань, насамперед у вагітних, матерів, що годують та дітей.

Щоб розв’язати проблему, слід доповнювати свій щоденний раціон харчування необхідними макро- і мікроелементами, вітамінами природного й тільки природного походження. Кращий варіант — це споживання морепродуктів. Море — акумулятор біологічно активних речовин. Наші хвороби — це покарання за відрив від моря.

Україна має свою унікальну водорость цистозіру. Її добувають у Чорному морі. Рослина дивовижна за своїми характеристиками. На її основі виробляють спеціальний продукт харчування «Зіравіт». Із латині «цистозіра» перекладається як кліткоподібна. За своїм хімічним складом вона схожа на здорову людську кров.