Столичні магазини масово торгують простроченими харчами. Учора в цьому переконалися й журналісти, які на запрошення активістів молодіжного руху «Народний контроль» і ВГО «Українська молодіжна платформа» проінспектували прилавки супермаркету «Новус» біля станції метро «Академмістечко».

Хоча організатори й назвали свій рейд «Прийшов. Побачив. Не купив», але все-таки придбали контрольні зразки товару. Два кошики з сумнівними харчами потягнули приблизно на тисячу гривень, серед іншого сюди потрапили курячі яйця, гриби, печиво, згущенка, оселедець та м’ясна нарізка.

— Зверніть увагу, — коментує представник «Народного контролю» Максим Несміянов. — Стікери на м’ясі, де вказано дату пакування, переклеєні. — У такий спосіб «освіжити» можна будь-який товар.

На очах у журналістів учасники рейду взяли з вітрини прострочене какао зі згущеним молоком.

— Строк його придатності — 8 місяців, але якщо продукт зберігають за температури до 10 градусів за Цельсієм. Далі дрібними літерами написано: якщо какао зберігали за плюс двадцяти, термін його придатності обмежується трьома місяцями, — пояснює ще один представник «Народного контролю» Михайло Шарков. — У торговельному залі саме така температура: стандартні 20—22 градуси.

Споживачам організатори рейду радять уважно вивчати маркування на товарі й у разі виявлення харчів з вичерпаним терміном придатності не мовчати, а вимагати зняти «отруту» з прилавку.

Під час рейду його організатори роздавали покупцям пам’ятку про те, як відстояти свої права. Якщо покупець все-таки придбав прострочений товар, він має право повернути його до магазину і отримати назад свої гроші, замінити його на аналогічний якісний товар чи вимагати пропорційного зменшення ціни. Якщо продавець відмовиться спілкуватися — кличте представника адміністрації магазину. Якщо ж і тоді не вдасться повернути гроші за прострочений товар, пишіть скарги в санепідемслужбу та органи захисту прав споживачів. Крім того, свої претензії варто викласти у книзі скарг, яку можна знайти в куточку споживача майже в кожному торговельному закладі.

Запитати, чому в згаданому магазині торгують «прострочкою», не вдалося: директор супермаркету від коментарів відмовилася, заявила, що вести відео- і фотозйомку тут не можна, і викликала міліцію. Про те, чи прибрали прострочений товар з прилавків і чим закінчилося спілкування громадських активістів з вартовими порядку, читайте в наступних номерах «Голосу України».