Міністр інфраструктури доповів про стан автошляхів
Парламентська хроніка 
Ранкове засідання 21 червня
Зранку народні депутати та члени уряду хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих у Великій Вітчизняній війні. До цього їх закликав голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. «1418 днів та ночей, мільйони замучених людей в таборах. Ось ціна цієї перемоги», — зауважив він, виступаючи із заявою від двох фракцій — ПР та КПУ. Депутат запевнив, що фракція Партії регіонів не допустить відродження нацизму в Україні. Весь виступ лідера регіоналів супроводжувався криками «свободівців» «українська», адже виступав народний обранець російською.
 Доповідаючи у рамках години запитань до уряду про стан доріг, профільний міністр інфраструктури Володимир Козак повідомив, що порівняно з минулим роком площа ямковості збільшилася майже удвічі, і з початку року загальний обсяг уражених ямами доріг загального користування становив 64,8 тис. км, або 5,2 млн. кв. м. За його словами, причина цього — тривала зима зі значними опадами та перепадами температур з плюсової на мінусову. А також недоотримання міжремонтних термінів через недофінансування дорожньої галузі протягом десятиліть.
«Значна частина доріг була збудована у 1960—1970 роках під навантаження, вдвічі менші за сучасні. Починаючи з 2010 року було збудовано, реконструйовано та відремонтовано 4,6 тис. км доріг. На даний час ці ділянки перебувають у належному стані», — зауважив В. Козак.
Міністр повідомив також, що нині на дорогах державного значення завершується робота з ліквідації ям. Зокрема, завершено ліквідацію ямковості на автодорогах загального користування державного значення в АРК, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Полтавській, Сумській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях, а також у Севастополі. Водночас В. Козак назвав неправдивою інформацію ЗМІ, що у березні ямковість доріг загального користування була ліквідована на 98 відсотків. «Насправді йшлося про основні дороги державного значення, які по завершенні зимового періоду підлягали першочерговому відновленню. А це 2,6 тис. км із 23 стратегічних доріг держави», — зауважив він.
За словами міністра, в цілому на дорогах загального користування ліквідацію ямковості планується завершити до кінця червня, а в подальшому ліквідувати за мірою виявлення. Урядовець запевнив також, що фінансове забезпечення є у повній мірі.
Водночас, відповідаючи на запитання Ганни Герман (ПР), урядовець зауважив, що не варто чекати, що наступної весни все буде добре. Адже для цього потрібне належне фінансування. Утім, він запевнив, що ремонтні роботи будуть виконані якісно і дороги служитимуть не один рік.
А міністр культури Леонід Новохатько, доповідаючи про стан підготовки до святкування 200-річчя Тараса Шевченка, висловив сподівання, що ювілей Великого Кобзаря сприятиме політичній консолідації Сходу та Заходу України.
За його словами, надзвичайно важливо, щоб ювілей Шевченка став об’єднуючим для українців усього світу. У цьому сенсі, зауважив урядовець, потрібно протягом часу, що залишився, зміцнити зв’язки з діаспорою, з нашими організаціями за кордоном. І такі кроки, запевнив він, по лінії Міністерства закордонних справ здійснюються.
«І ще, ми всі хотіли би, щоб цей ювілей став червоною ниткою, наріжним каменем у програмовій та редакційній політиці всіх ЗМІ України», — констатував міністр.
Відповідаючи на запитання народних депутатів щодо реставраційних робіт Шевченківських музеїв, урядовець повідомив, що центральний музей Шевченка у Києві не ремонтувався з радянських часів. «Тому є чудова нагода довести до пуття не лише могилу Шевченка, що вже зроблено, а й музей у Києві». На сьогодні, повідомив він, уряд виділив на цей ремонт 27,2 млн. грн. Розглянув це питання й бюджетний комітет. «Проект є. Ним передбачається створення кращих умов для експозицій, для роботи науковців і майбутньої виставкової діяльності», — зауважив міністр. Водночас він визнав, що «не все гарно по матеріально-технічній базі». Зокрема, йдеться про архіви рукописів.
Потому сесія розглянула два альтернативні проекти закону про внесення змін до Прикінцевих положень Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв’язку з прийняттям Податкового кодексу України» щодо відповідальності суб’єктів господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій, та ухвалила за основу і в цілому законопроект авторського колективу Олександри Кужель («Батьківщина»), Оксани Продан («УДАР»), Владислава Лук’янова (ПР) та Сергія Тігіпка (ПР). 
У другому читанні та в цілому народні депутати ухвалили зміни до Прикінцевих положень Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо відтермінування заборони на відведення земельних ділянок). 
Насамкінець за основу та в цілому парламент ухвалив три постанови — про відзначення 600-річчя заснування міста Кіцмань Чернівецької області, про відзначення 75-річчя утворення Луганської області та про відзначення 40-річчя від дня присвоєння місту Керчі почесного звання «Місто-Герой».
 
ДОСЛІВНО
 
Міністр інфраструктури Володимир Козак: «Для ліквідації ямковості «Укравтодор» максимально задіяв свої виробничі потужності. Щоденно працює до тисячі ремонтних бригад, 90 асфальтобетонних заводів та близько 12 тис. робітників дорожньої галузі».
 
Євгеній Гєллєр, Валерій Дубіль.
 
 
Фото  Сергія КОВАЛЬЧУКА.