З 1 вересня 2013 року в основній школі розпочнеться планове впровадження нового Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти й нових навчальних програм з усіх базових дисциплін.
Цього року особливу увагу Міністерство освіти і науки України зосереджує на вчасній та ефективній реалізації нового Державного стандарту в п’ятому класі, оскільки серед основних новацій є вивчення учнями п’ятого класу двох іноземних мов, інформатики, посилення використання здоров’язбережувальних технологій та приділення підвищеної уваги природничій та екологічній освіті. Зважаючи на це, усі учні п’ятих класів загальноосвітніх навчальних закладів України будуть повністю забезпечені необхідними навчальними підручниками і посібниками, завдяки чому вже з нового 2013/2014 навчального року розпочнуть роботу згідно з новим Державним стандартом.
Так, за державним замовленням на видання, придбання, зберігання і доставку підручників і посібників для студентів вищих навчальних закладів, учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів та вихованців дошкільних навчальних закладів на 2013 рік для учнів п’ятих класів передбачено видання 103 назв підручників            (6 499 782 примірники). Наразі вже видрукувано понад 3 млн. примірників. Отже, до нового 2013/2014 навчального року кожний загальноосвітній навчальний заклад у повному обсязі отримає нові підручники та розпочне успішне навчання п’ятикласників за новими навчальними програмами.
Варто підкреслити, що до вибору підручників МОН України поставилося з особливою відповідальністю, про що свідчить проведення І етапу Всеукраїнського конкурсу рукописів підручників для учнів 5 — 9 класів загальноосвітніх навчальних закладів, організаційні заходи щодо проведення якого здійснював Інститут інноваційних технологій і змісту освіти. Так, за підсумками конкурсу, рішеннями колегії МОНмолодьспорту від 26 жовтня 2012 року та від 23 січня 2013 року схвалено перелік підручників, яким надано гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України».
Окрім контролю за вчасним виданням підручників, Міністерство освіти і науки України разом з Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти забезпечує вчасне отримання підручників усіма загальноосвітніми навчальними закладами. Так, до 1 вересня 2013 року нові підручники для учнів п’ятого класу буде доставлено до усіх загальноосвітніх навчальних закладів.
Здійснюється ретельний контроль за процесом видання та забезпечення шкіл підручниками, завдяки чому усі плани щодо видання підручників та їх наступної доставки у школи виконуються у встановлені терміни.