Співробітники відділу з боротьби з незаконним обігом наркотиків Печерського РУ ГУМВС України в місті Києві не лише ведуть боротьбу із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, а й працюють на упередження — проводять у школах лекції щодо підліткової наркоманії.

Найбільше наркоманів зафіксовано у віковій групі від 16 до 30 років. Значна частина цих людей призвичаїлася до наркотиків одразу після школи, в армії або у вузі. Тому профілактика наркоманії серед підлітків має величезне значення. Адже сьогодні близько 2% населення України становлять люди, які регулярно вживають наркотики. Отже, ці 1—1,5 мільйона осіб можна вважати абсолютно втраченими для суспільства. Деякі наркологи стверджують, що близько 5% залежних знаходять у собі сили, щоб відмовитися від отрути і повернутися до нормального життя. На жаль, на практиці це в кращому разі одна людина на тисячу. Та й вона до кінця життя не зможе повністю позбавитися від психологічної залежності, навіть якщо поборе фізичну.

Як відомо, характер формується в дошкільному і молодшому шкільному віці: правила, які дитина вбирає від 5 до 9 років, залишаються з нею на решту життя. Навіть незначні корективи внести дуже проблематично. І саме тоді особливо важливо сформувати правильний світогляд у дитини.

Як не дивно, в першу чергу причиною наркоманії серед підлітків стають звичайні нудьга і неробство. З раннього віку дитині не було детально розписано всі переваги спорту, мистецтва та інших конструктивних, творчих занять. Ну а якщо не вчити гарного, то підліток виявиться «порожньою посудиною». І наповнюватиметься тим, чим наповнюватися найлегше, — злом, руйнуванням. Значно складніше привчити дитину до читання, малювання, корисної праці, ніж до розпивання пива або дрібного хуліганства. І дуже висока вірогідність того, що сьогоднішнє пиво завтра перетвориться на кокаїн, ЛСД або героїн.

Вікторія Халіман, Печерське РУ ВЗГ ГУМВС України в м. Києві.

Ранніми ознаками вживання наркотичних речовин, незалежно від їх виду, можуть бути такі зміни у поведінці, характері та фізіології підлітків:

3 безпідставне зникнення з дому на досить тривалий час;

3 пропуски занять у школі, зниження успішності в навчанні;

3 різкі зміни у поведінці (агресивність, злобність, замкнутість, зміна кола друзів, неохайність);

3 поява брехливості, відчуженості;

3 виникнення боргів;

3 зникнення цінних речей та грошей з дому, крадіжки;

3 зникнення з дому або поява у підлітка таких хімічних речовин, як оцет, питна сода, перманганат калію, йод, ацетон та інші розчинники; флаконів з невідомими рідинами;

3 знаходження у підлітків шприців, голок, гумових джгутів, таблеток, наркотичних речовин;

3 поява в лексиконі підлітків нових жаргонних слів: баян, машина (це шприц); колеса (таблетки); драп, план, дур, ширка (сленгові назви наркотичних речовин);

3 наявність у підлітків слідів від ін`єкцій на будь-яких частинах тіла, особливо на передпліччі;

3 розлади сну (безсоння або надзвичайно тривалий сон, сон удень, важке пробудження та засинання);

3 розлади апетиту (різке підвищення апетиту або його відсутність, вживання значної кількості солодощів, поява надзвичайної спраги);

3 коливання розміру зіниць (зіниці різко розширені або звужені) та зміна кольору шкіри (різко бліда, сірувата).

 

Наркоманія є проблемою соціальною, економічною, медичною, а профілактика наркоманії — проблема передусім соціально-психологічна і педагогічна.