Ранкове засідання18 червня
 Парламентська хроніка
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Володимир Рибак повідомив, що Президент України Віктор Янукович запросив на зустріч керівників усіх депутатських фракцій і Голову Верховної Ради. Така зустріч відбудеться в середу, 19 червня, о 14.30 в приміщенні адміністрації Президента України.
Після цього оголошення лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк висловив сподівання, що зустріч глави держави з лідерами фракцій відбудеться відкрито і прозоро, за участю ЗМІ. 
Верховна Рада не підтримала пропозицію першого заступника керівника фракції Партії регіонів Михайла Чечетова «працювати до упору» — продовжити роботу сесії до повного розгляду всіх питань порядку денного, запланованих на сьогодні. За таке рішення проголосували 217 депутатів (за необхідних 226 голосів). Представляти звіт уряду про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» прийшов не міністр фінансів Юрій Колобов, як було заплановано, а його перший заступник Анатолій Мярковський.
У своєму виступі А. Мярковський заявив, що торік бюджетний процес тривав у несприятливих умовах під впливом світової економічної кризи та в залежності від світових ринків. За словами урядовця, рівень приросту світової глобальної економіки у 2012 році зменшився на 2,3 відсотка, а деякі країни навіть зайшли в мінус проти минулого року. Негативно впливало на розвиток української економіки зниження цін на чорний метал. Водночас, зауважив заступник міністра, завдяки проведенню реформ в Україні намітилося декілька позитивних тенденцій — реальне зростання економіки становить 0,2 відсотка (при тому, що в Європі цей показник впав на 0,6 відсотка).
За даними уряду, за минулий рік споживчі ціни зменшилися на 2 відсотки. Політика підвищення соціальних стандартів дала можливість досягти реального зростання зарплати на 14 відсотків, що є найвищим показником за останні чотири роки. Стабільність грошової одиниці — гривні, відзначив А. Мярковський, вплинула на збільшення довіри до банківської системи та на зростання банківських депозитів до 86,6 мільярда гривень. Майже на 13 мільярдів гривень зріс обсяг кредитів.
Приріст надходжень до держбюджету в 2012 році становив 10 відсотків. На думку уряду, цьому сприяли послаблення податкового тиску на підприємців, поліпшення фінансової дисципліни. Дефіцит держбюджету в Україні теж зафіксовано значно менший, аніж у деяких розвинених країнах світу — 3,8 відсотка від ВВП, тоді як, за оцінками МВФ, цей показник прогнозувався значно більший. Державний борг України станом на кінець 2012 року становив майже 400 мільярдів гривень, однак це майже на 20 мільярдів гривень менше, аніж визначено законом про Держбюджет-2012 та Бюджетним кодексом.
Те, що до парламенту звітувати про виконання минулорічного бюджету прийшов не міністр фінансів, а його заступник, не сподобалося опозиційним депутатам із фракції «Свобода» — вони почали вимагати від головуючого запросити до сесійної зали міністра. На вимогу двох фракцій — «Свободи» та «Батьківщини» — головуючий В. Рибак оголосив півгодинну перерву для консультацій лідерів фракцій. Після виступу заступника міністра фінансів народний депутат від фракції «Свобода» Ігор Швайка підійшов до трибуни і заявив, що А. Мярковський виступав у парламенті п’яним. У свою чергу, голова Регламентного комітету Верховної Ради Володимир Макеєнко сказав журналістам, що Мярковському просто стало зле: «Я з абсолютною відповідальністю заявляю, що Мярковському стало погано. Чи то серце, чи то тиск, і тому він залишив трибуну, але ніякого запаху алкоголю не було. Я це особисто перевірив».
Після перерви В. Рибак повідомив, що він запросив до парламенту міністра фінансів Юрія Колобова на 16-ту годину розповісти про економічну ситуацію.
Під час пленарного засідання Голова Верховної Ради Володимир Рибак повідомив про створення у парламенті відповідно до статті 63 Регламенту Верховної Ради України міжфракційного депутатського об’єднання «Моя Оболонь». Керівником нового міжфракційного об’єднання обрано Олександра Бригинця (Оболонський 217-й мажоритарний округ Києва).
Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому низку законопроектів. Зокрема, згідно з внесеними змінами до Закону «Про угоди про розподіл продукції» (щодо державного регулювання укладення та виконання угод) Кабміну доручено перевіряти умови угод про розподіл продукції.
Урядовим законопроектом «Про внесення зміни до статті 14 Закону України «Про екстрену медичну допомогу» визначено, що екстрена медична допомога фінансуватиметься з бюджету. За словами голови Комітету з питань охорони здоров’я Тетяни Бахтеєвої, законопроект розроблено з метою забезпечення фінансування системи екстреної медичної допомоги, забезпечення її доступності, своєчасності та якості. Адже нині багато людей передчасно помирають через те, що вчасно не прибула на виклик бригада «швидкої». Для розвитку та поліпшення матеріально-технічної бази системи екстреної медичної допомоги законопроектом дозволено залучати кошти підприємств, установ та організацій, а також добровільні пожертвування фізичних і юридичних осіб, громадських організацій.
Ще одним прийнятим у цілому урядовим законопроектом «Про погашення заборгованості державних підприємств вугільної галузі до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України» законодавці реструктуризували заборгованість перед Фондом державних вугледобувних, шахтовуглебудівних підприємств та шахт, щодо яких прийнято рішення про ліквідацію. Погашення заборгованості здійснюватиметься шляхом розстрочення суми заборгованості, що утворилася до 1 січня 2011 року. Суми заборгованості можуть бути розстрочені на строк не більш як 60 календарних місяців.
Олексій Кайда, Олег Панькевич, Олександр Сич, Юрій Сиротюк.
Володимир Вечерко.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Факт
Реальне зростання економіки України в 2012 році становило 0,2 відсотка. В Європі цей показник впав на 0,6 відсотка.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Депутати вітали з Днем народження свого колегу Олега Осуховського (фракція «Свобода»).