Злітно-посадкова смуга в Гідропарку буде демонтована
До редакції надійшло повідомлення з прокуратури Києва: Господарський суд задовольнив її позовні вимоги щодо повернення з незаконного користування земельної ділянки у Гідропарку, на якій комерційна структура облаштувала злітно-посадкову смугу для вертольотів і гідропланів. Матеріали про це неодноразово друкували у «Голосі України» — востаннє 11 червня (на знімку).
У повідомленні йдеться про те, що рішенням Київради від 2007 року ділянку площею 1,5 га на острові Долобецькому було передано приватному товариству в оренду терміном на 15 років для облаштування зони відпочинку та злітно-посадкової смуги на воді для гідропланів.
У 2010 році Господарський суд Києва за позовом столичної прокуратури визнав договір оренди землі недійсним. Попри це комерційна структура і далі самовільно утримувала цю територію: обгородила її парканом та розмістила господарські споруди. Прокуратура звернулася до суду з вимогою зобов’язати підприємство звільнити земельну ділянку та повернути до комунальної власності у придатному для використання стані. Рішенням Господарського суду позовні вимоги прокуратури були задоволені у повному обсязі. Наразі тривають виконавчі дії щодо звільнення вказаної земельної ділянки.
Від редакції. Чудово, що прокуратура нарешті застосувала владу і вказала нахабним окупантам природи на двері. Але — інформація до роздумів: те, що рішення Київради суперечило вимогам земельного законодавства, оскільки відведена земельна ділянка розташована в межах прибережних захисних смуг Дніпра і є частиною регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови», на яких капітальне будівництво заборонено, було відомо ще в день його ухвалення. Тож реакція прокуратури мала бути миттєвою. Але вона чомусь лишень через... три роки звернулася з позовом до суду, який визнав угоду недійсною. І їй знадобилися ще три роки (!), щоб позовні заяви були виконані в повному обсязі. А йшлося ж усього-на-всього про 1,5 га землі на острові...
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.