Цього року київська влада для відпочинку городян пообіцяла облаштувати 11 офіційних пляжів. Утім, ще минулого тижня відповідні документи, так звані паспорти готовності, мали менше половини з них (5 пляжів). Та днями і ця цифра змінилася. Через невідповідність води санітарно-мікробіологічним нормам тимчасово не рекомендується купатися в акваторії 10 офіційних пляжів. Та попри це кількість відпочивальників на берегах водойм щодня, якщо сприяє погода, тільки збільшується. Тому активісти громадської кампанії «Євро-патруль» разом із журналістами вирішили перевірити, а чи відповідають столичні пляжі нормам.

Свій рейд почали з пляжу-відмінника. «Дитячий», розташований у Гідропарку, і паспорт готовності має, і єдиний останні дослідження води витримав.

— Тут є все необхідне: пісок підсипано, дно перевірено, межі визначено буйками, є медпункт та рятувальники. Біотуалети також є. Прибирання здійснюється в майже цілодобовому режимі, — оцінює Микола Щепець, голова Київської міської організації Українського товариства охорони природи.

А от у тих, хто на «Дитячому» відпочиває, зауваження до пляжу таки є. Люди переконують: туалети тут, хоча і стоять, але працюють не щодня. Тому доводиться користуватися послугами платних, розташованих за межами пляжу. Так само, мовляв, не працюють і фонтанчики з питною водою. Щоправда, не встигли відпочивальники озвучити свої претензії, як і туалети відкрилися, і вода із кранів потекла. Містика...

До «ревізорів» вийшла і начальник пляжу Людмила Петрівна. Жінка запевнила: вода і туалети завжди є і завжди працюють. А люди просто щось «поплутали». Мало того, пообіцяла, що з дня на день відпочинок на її пляжі стане ще комфортнішим: мають з’явитися дерев’яні й, головне, безплатні лежаки.

Тим часом на пляжі «Венеція» мало б бути порожньо. Але уже звично інформаційний щит «Купатися заборонено» мало кого зупиняє. Хоч під заборону він, як і решта офіційних, потрапив через незадовільні результати дослідження води. До слова, перелік із назвами 11 підготовлених пляжів та 14 рекомендованих зон відпочинку є на сайті КП «Плесо». Так само там розміщено і список із півсотні категорично не рекомендованих до купання місць. А там уже кожен сам для себе обирає, де відпочивати.

Між іншим, цього року на модернізацію та благоустрій пляжів виділили понад 12 млн. гривень. Микола Щепець припускає: за такі гроші підготуватися до літа можна було б краще. А активісти «Євро-патруля» сподіваються, що найближчим часом офіційних пляжів у столиці стане більше.