Безпрецедентне рішення ухвалив Апеляційний суд Дніпропетровської області, згідно з яким з однієї з лікарень міста буде стягнено півмільйона гривень на користь батьків дівчинки, яку в 1997 році медики інфікували ВІЛ.

У 1997-му у зв’язку з ускладненнями післяпологового періоду мати разом із дитиною перебувала в дитячій міській лікарні №3 імені професора Руднєва у Дніпропетровську. І там маля інфікували. Але довідалися про це батьки лише рік по тому, коли зробили тестування на ВІЛ-інфекцію. А через те, що в них самих таку хворобу не виявили, то було зроблено логічний висновок: дитину могли заразити тільки в медзакладі. У 1999 році прокуратура Дніпропетровська порушила кримінальну справу за ст. 131 КК України (неналежне виконання персоналом своїх обов’язків, що спричинило зараження ВІЛ).

Нині потерпілій уже 16 років, вона закінчує школу. Дівчині постійно доводитися приймати ліки, в яких величезний список протипоказань.

Стало відомо, що в цій лікарні ВІЛ-інфекцією було заражено ще двох дітей. На жаль, їх уже немає серед живих.

«Розслідування велося досить мляво, але була проведена експертиза, яка встановила факт зараження дитини ВІЛ-інфекцією, — розповів адвокат батьків дівчинки Олег Несінов. — Управління охорони здоров’я провело службове розслідування, яке підтвердило, що саме в період перебування дитини в цій лікарні відбулося зараження».

Як стало відомо під час розслідування, у відділенні в той період перебувало маля, що народився від ВІЛ-позитивної матері. Пізніше виявили ще одну заражену дівчинку. Адвокат стверджує, що медики робили ін’єкції всім трьом дітям одними шприцами.

Із заявою до суду мати зараженої ВІЛ дівчинки звернулася тільки чотири роки тому, зажадавши компенсувати моральний збиток у розмірі 900 тисяч гривень і матеріальний — у розмірі 100 тисяч гривень.

«У листопаді минулого року Бабушкінський райсуд Дніпропетровська частково задовольнив наші позовні вимоги й присудив на користь позивачки 135 тисяч гривень компенсації морального збитку, — каже Олег Миколайович. — Ми оскаржили це рішення, що зробила й лікарня. Апеляційний суд області 23 травня задовольнив на користь позивачки компенсацію морального збитку в сумі 500 тисяч гривень».

Утім, за наявною інформацією, виплачувати присуджену суму в лікарні не квапляться — готуються подавати касацію. Уважають, що доказів того, що дівчинку заразили ВІЛ-інфекцією саме в них, недостатньо. Зазначають, що в 1997 році в них уже використовували одноразові системи (шприци, крапельниці). І нагадують, що ще після скандалу 1997 року було звільнено все керівництво лікарні, хоча винних так і не було названо.

Дніпропетровська область.

Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.