Чи відповідають керівники столиці за ухвалені рішення?
На початку минулого року голова КМДА Олександр Попов виступив з ініціативою, а Київрада ухвалила рішення, яке мало поліпшити, а швидше — бодай частково повернути столиці колишнє обличчя. Адже після його виконання жоден кіоск (навіть великий, де розташовуються магазини) не повинен стояти ближче, ніж за 20 м від станцій метро і зупинок громадського транспорту, торговельних центрів, у 1,5-кілометровій зоні НСК «Олімпійський» (йшлося про підготовку до Євро-2012).
Ох, які були благородні цілі! Насамперед, це робилося для того, щоб не заважати проходу людей, не заставляти кіосками місця скупчення уболівальників чемпіонату. Також їхні власники мали сплатити пайовий внесок у бюджет, тоді вони одержать 25% знижку. Влада стверджувала, що такі заходи — для впорядкування рундукового бізнесу та наповнення бюджету, адже чимало МАФів установлені незаконно. В результаті кіосків мало б поменшати, адже «нелегалів» влада обіцяла знести.
Невдовзі було затверджено нові правила, які забороняють розміщення МАФів біля входу на станції метрополітену в радіусі 20 м від вхідних дверей у напрямку евакуації, а також на тротуарах на відстані 20 м від установленого дорожнього знака, що вказує на зупинку громадського транспорту. Також визначено, що площа кіосків, розташованих на відстані не менш як 5 м від проїзної частини, не може перевищувати 19 кв. м, крім тих, які надають населенню послуги або продають непродовольчі товари.
А далі, як написали б у сценарії для фільму: «Звучить похоронний марш». Кіоски в 20-метрових зонах почали демонтувати, а подекуди — особливо активно, щоправда, під «прицілом» телекамер. Як бадьоро чиновники рапортували про кількість демонтованих кіосків! 
Але, на жаль — святе місце порожнім залишалося недовго: уже за тиждень-другий туди повернулися або старі МАФи, або з’явилися нові. 
До того ж якимось чином їх втиснулося навіть більше, ніж раніше. А біля входу на станцію підземки «Дарниця» кіоски обліпили ще й холодильниками (на знімку вгорі).
Тим часом деякі депутати Київради «не для преси» говорять: «З МАФами вирішив боротися Попов? Нехай він і бореться. А насправді вся ця катавасія з кіосками затіяна для перерозподілу рундукового бізнесу. На зміну дрібним власникам приходять мережовики, які виживають слабких, замість двох кіосків установлюють відразу кілька. За оцінками фахівців, кожний такий заробляє від 10 до 20 тис. грн. на місяць».
Керівник громадської організації «Громадянский корпус» Роман Солодкий відвертіший: «Хто за ними стоїть? Чиновники, депутати, які оформляють МАФи на підставних осіб». Утім, те, що рундучників «кришують» на рівні Київради, визнавав і сам голова КМДА Олександр Попов. До речі, в інтерв’ю «Голосу України» він пообіцяв знести їх усі, не кажучи вже про ті, що на зупинках.
Київ дедалі більше перетворюється на місто кіосків, про що ми писали неодноразово, правда, без якого-небудь результату. Та й керівники міста, ухвалюючи й найкращі рішення, практично не несуть ніякої відповідальності за їх невиконання. Виходу нема? Є. Якщо самі кияни перестануть купувати в МАФах товари, то вони зникнуть як явище. А от це вже питання. Адже йдеться, власне, про культуру, і не тільки споживання...
Тим часом на Київ насувається нова сарана: літні тераси від точок громадського харчування починають захоплювати тротуари, залишаючи пішоходам дедалі менше простору. 
КМДА дала дозвіл на встановлення літніх майданчиків 900 ресторанам. Ну а їхні власники самі вирішують, скільки місця залишати для проходу пішоходів. Хтось розщедрюється на два метри, а деяким рестораторам здається, що й 30 см для цього цілком достатньо.
Також КМДА пропонує правила, що визначають межі літніх майданчиків: дозволяється встановлення терас за 5 м до дороги, а на тротуар відвести щонайменше 1,8 м, і розташовувати не ближче, ніж за 20 м від перехресть і зупинок транспорту. Табу —   газони, алеї та пішохідні зони. На вулицях з інтенсивним рухом тераси мають бути відгороджені турнікетами. Також ресторатори мають прибрати яскраві парасолі, голосну музику, яскраве світло й мангали.
Чи грати вже похоронний марш — запитання, мабуть, риторичне. Адже багато вулиць, особливо центральні, з космічною швидкістю перетворюються на суцільні тераси для поглинання спиртного та їстівного (на знімку внизу). А батьки міста, котрі влаштували такі веселощі, начебто й не помічають незручностей для пішоходів.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Довідка «Голосу України» 
За нормами Державтоінспекції, для проходу пішоходів має бути відведено не менш як 1,5 м, а в людних місцях — 2 м.