Серед аргументів економіста, чому на базарах триматимуться ціни навіть при непоганому врожаї, — висока вартість кредитів, відсотки з яких аграрії закладають у відпускну вартість продуктів, та погана координація з урядом. «Аграрії засівають один рік все під моркву, другий — під капусту, третій — під буряк. Таким чином, з року в рік різке зниження цін відбувається у різних групах товарів», — вважає Андрій Новак.

З тим, що дешевше, ніж торік, овочі та фрукти не коштуватимуть, погоджується і представник Державної інспекції з контролю за цінами Віктор Кулакевич: «На новий врожай, я думаю, ціни зростуть. Попри те, що вартість палива поки що стабільна, в аграріїв є свої об’єктивні причини підняти ціни». Водночас він обережний у прогнозах того, наскільки дорожчими стануть «дари осені»: «Спочатку треба проаналізувати посівні площі, визначити, скільки з них зберуть врожаю», — переконаний чиновник.
Взагалі робити передбачення у сфері цін на агропродукцію в Україні, як вважає заступник директора консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник, дуже складно, бо, на її думку, у цю сферу ще не прийшов бізнес: «На 80 процентів — це продукція, вирощена на присадибних ділянках. А хто знає, що і на якій площі вирощує якась бабуся». Утім експерт потішила журналістів запевненням, що принаймні сезон полуниці в Україні цього року триватиме довго і ціни на ягоду впадуть. «Це пов’язано з серйозними інвестиціями, які було вкладено раніше у вирощування полуниці. Тепер маємо результат», — розповіла М. Колесник. За її словами, насолоджуватися полуницею цього року українці зможуть рекордно довго — близько місяця, і ціна на неї впаде до 8 гривень за кілограм.