«Питання щодо закриття шкіл, а також масових звільнень учителів є передчасним. Як кажуть у народі: «Не треба ставити воза поперед коня», — йшлося в повідомленні профільного міністерства, оприлюдненому в ЗМІ. Окрім того, відомство нагадало, що згідно з українським законодавством жоден заклад не може бути закритий без згоди місцевої громади.

Колектив спеціалізованої школи-інтернату в Заліссі-2 Кам’янець-Подільського району пережив неабиякий шок, дізнавшись, що заклад мають намір закрити. Місцева громада не могла вплинути на ситуацію, бо школа фінансується обласною радою. До чиєї думки мали дослухатися чиновники при прийнятті скандального рішення? Складно уявити, як з цього приводу мали вивчити думку громади області чи бодай громад трьох районів, діти з яких перебувають в інтернаті. У ньому навчаються і живуть діти з діагнозами олігофренія, аутизм, пошкодження мозку.

Психолог інтернату Алла Фічковська розповідає: «Наші вихованці саме в стінах інтернату вчаться елементарного — обслуговувати самих себе. Дехто не вмів самостійно їсти, навіть усміхатися. Щоб дати їм шанс, треба з ними багато працювати. Є учні, яким уже вдається освоїти навики вишивання, майстрування з дерева, праці на землі. Нині всюди впроваджується інклюзивна освіта, отож інвалідів намагаються «вживити» в звичайні дитячі колективи. Частину вихованців від нас забирають. Але ж вони потребують цілодобового догляду та постійного контакту із педагогом-дефектологом. Сьогодні в школі 56 дітей. Років три тому було понад 80. На мою думку, навіть 50 дітей достатньо, щоб такий спеціалізований заклад працював».

Якби спецзаклад закрили, то роботи позбавилися б кілька десятків дефектологів. Вибираючи професію, вони знали, що тут працевлаштуються. У Заліссі-2 живуть, побудувалися, народили дітей. До речі, це село — одне з небагатьох, де народжуваність значно перевищує смертність. Ліквідація школи-інтернату потягне за собою закриття й звичайної школи, адже звільнені в пошуках роботи поїдуть із села разом з дітьми.

Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка готує згаданих фахівців уже багато десятиліть. Отож закриття — це й удар по університету. І ще вкрай важлива деталь: батьки сьогодні мають можливість працювати. А яка перспектива у разі ліквідації інтернату? Що чекає хворих дітей без нагляду та скільки клопотів завдадуть суспільству — хтось про це подумав?

На сесії обласної ради питання про «кінець Залісся-2» було знято.

— Ми щиро вдячні народному депутату України Володимиру Мельниченку, — кажуть педагоги інтернату. — Він пообіцяв, що не закриють школу й дотримав слова.

Та недовго громада села святкувала перемогу. Місцева преса знову зарясніла тривожними повідомленнями. Невже «реформатори» взялися за своє? Хто ж конкретно стьобає коня, щоб він став позаду воза?

Група науковців університету «Україна» стверджують, що наша держава лишається єдиною в Європі, де існує категорія «ненаучуваних». Світовою тенденцією є розвиток соціальної політики, мета якої — реабілітація розумово відсталих осіб і створення умов для їх максимально самостійного проживання в громаді. Важливою ланкою в цьому процесі є проходження курсу раннього втручання і навчання в спеціальному закладі.

Депутат Хмельницької облради Олег Демчук переконаний: «Порятунок школи має бути процесом двостороннім. З одного боку, влада повинна надати кредит довіри колективу та адміністрації закладу, а з другого боку, педагогам варто поліпшити якість послуг для особливої категорії дітей. Видатки на утримання треба оптимізувати, оскільки від соціального популізму втрачають і бюджети, і самі діти».

Кам’янець-Подільський.

Помічник народного депутата України Володимира Мельниченка Сергій Тимчук (перший праворуч) запевняє шкільний колектив: заклад не закриють.

Фото надане прес-службою народного депутата.

ЦИФРА

В Україні сьогодні налічується 30 тисяч «ненаучуваних» дітей.