Парламентська хроніка
Ранкове засідання 6 червня
Одразу після того, як Голова Верховної Ради Володимир Рибак оголосив про відкриття засідання та привітав журналістів з їхнім професійним святом, на вимогу двох опозиційних фракцій було оголошено півгодинну перерву. Головуючий повідомив, що фракції «УДАР» та «Батьківщина» вимагають провести нараду для узгодження питань порядку денного. Водночас опозиціонери заблокували трибуну та склали на ній роздані цього дня примірники щорічного Послання Президента про зовнішнє і внутрішнє становище України. Нарада результатів не дала, тож ранкове засідання так і не відновилося.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов у разі продовження блокування не виключив проведення ще одного засідання парламенту в іншому приміщенні. Однак чіткої відповіді на запитання, чи відбудеться таке засідання ще у четвер, він не дав, оскільки фракція цього питання поки що не розглядала.
Аналізуючи причини блокування опозицією роботи Верховної Ради, О. Єфремов назвав їх надуманими та зазначив, що більшість зібралася в сесійній залі, щоб проголосувати за потрібні для розвитку нашої держави законопроекти. Він нагадав, що Кабмін передав до парламенту 27 законопроектів, які поліпшують ситуацію у фінансовій сфері та дадуть змогу поліпшувати рівень життя людей через підняття зарплат і пенсій. «Розуміючи, що ми за ці документи проголосуємо, представники опозиції не знайшли нічого розумнішого, як просто заблокувати роботу Верховної Ради під цілковито надуманими приводами», — заявив О. Єфремов.
Конкретизуючи ці приводи, він зазначив, що опозиція, зокрема, вимагала, щоб Президент особисто представив у Верховній Раді своє послання, однак «ця вимога не підтверджується законодавством, бо Президент сам має право вирішувати, бути йому в парламенті особисто, чи передати послання у письмовому вигляді». 
«Якщо цю умову буде дотримано, то ми перші проситимемо Президента, щоб він прийшов у парламент і виступив перед народними депутатами в сесійній залі», — запевнив О. Єфремов. Разом з тим він зазначив, що опозиція висунула вимогу, яку неможливо виконати, оскільки Президент перебуває з офіційним візитом у Сербії. Стосовно другої вимоги опозиції — проведення виборів до Верховної Ради у п’яти проблемних округах у жовтні цього року, то О. Єфремов нагадав, що Україна восени має підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом і одна з вимог європейської сторони якраз стосується проведення виборів у цих спірних округах. «Знаючи про це, представники опозиції роблять усе можливе, щоб затягнути це питання до осені, щоб потім нас звинувачували у невиконанні цієї вимоги», — вважає О. Єфремов.
Так само керівник фракції Партії регіонів зазначив, що сьогодні немає жодних законних підстав для задоволення ще однієї вимоги опозиції — про продовження роботи ТСК, яка розслідувала порушення під час парламентських виборів. А що стосується вимог опозиції про її представництво у Центральній виборчій комісії, то О. Єфремов запропонував її представникам готувати відповідний законопроект і виносити його на розгляд Верховної Ради.
Керівник фракції Партії регіонів також засудив те, як представники опозиції повелися з текстом щорічного Послання Президента. 
Представник глави держави у Верховній Раді, народний депутат Юрій Мірошниченко, коментуючи те, що послання Президента було надане народним депутатам у письмовому вигляді, а не представлене особисто у стінах парламенту, зауважив, що така практика вже мала місце минулого року та зауважив, що В. Янукович перебуває з офіційним візитом у Республіці Сербія.
Під час брифінгу, який відбувся після завершення наради у кабінеті глави парламенту, лідери опозиційних фракцій — «Батьківщини» Арсеній Яценюк, «УДАРу» Віталій Кличко та «Свободи» Олег Тягнибок — заявили, що Президент Віктор Янукович мав прибути до парламенту і виступити з Посланням до Верховної Ради та українського народу. Тому опозиція продовжуватиме блокування, вимагаючи публічної дискусії 
з главою держави у стінах парламенту.
«Ми, як опозиція, гарантуємо, що обструкції не буде», — пообіцяв А. Яценюк. За його словами, опозиція також вимагає, щоб після Януковича мали змогу виступити керівники всіх фракцій. 
А. Яценюк також зауважив, що Голова Верховної Ради пообіцяв, що в понеділок він розмовлятиме з Януковичем. «Тому ми очікуємо публічної позиції Президента щодо його виступу в парламенті та публічної дискусії між Президентом та опозицією», — сказав він. Опозиція, за його словами, також вимагає прийняти узгоджений між владою та опозицією закон про повторні вибори в одномандатних округах, де не встановлено результати парламентських виборів, та законопроект про дострокові вибори міського голови Києва та Київради 27 жовтня, узгодити новий склад ЦВК та прийняти новий закон про ЦВК.
Фракція «УДАР» підтримала позицію «Батьківщини». Віталій Кличко заявив, що вибори у п’яти проблемних округах не можуть відбутися 18 серпня, як пропонує парламентська більшість, бо це час відпусток і жнив, спаду політичної активності. І щоб вибори відбулися якомога прозоріше і чесніше, опозиційні фракції пропонують провести їх восени, у жовтні. Представники опозиційних політичних сил повинні бути представлені в ЦВК, наголосив Кличко. 
Лідер «Свободи» Олег Тягнибок заявив, що депутати з його фракції використають Послання Президента, щоб змушувати депутатів розмовляти в стінах парламенту українською мовою. «Свобода» наполягає ухвалити новий закон про ЦВК, щоб у ній були представлені представники як влади, так і опозиції. О. Тягнибок повідомив, що сьогодні лідери опозиційних фракцій подали до Верховної Ради нову редакцію закону про ЦВК. Опозиціонери хотіли б запозичити європейський досвід і зменшити кількість членів ЦВК до шести, щоб голова комісії обирався почергово щорічно і ним міг бути щорічно кожен із шести членів ЦВК. А Голова ЦВК обирався б за жеребкуванням. І щоб комісія ухвалювала рішення консенсусом, щоб усунути політичну складову. «Тільки тоді можна буде говорити, що виборчий процес може проходити чесно і справедливо, тільки тоді зможемо повернути віру громади до самого процесу виборів», — сказав О. Тягнибок.
Народні депутати вітали із днем народження свого колегу Павла Рябікіна.
Юліана ШЕВЧУК, Сергій КОВАЛЕНКО.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Нуруліслам Аркаллаєв, Сергій Куніцин.