Верховна Рада ратифікувала кредитну угоду (проект «Завершення будівництва метрополітену в місті Дніпропетровськ») між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку». У першому читанні та в цілому законопроект підтримали 320 народних депутатів. Відповідно до угоди, Україні надається кредит у сумі 152 млн. євро для завершення будівництва метрополітену в Дніпропетровську. Залучення позики ЄБРР здійснюється в євро за плаваючою відсотковою ставкою (EURІBOR + 1% річних), що на сьогодні 
Відповідно до умов кредитної угоди позичальником коштів є Україна, яка зобов’язується передати залучені кошти виконавцю — КП «Дніпропетровський метрополітен» для фінансування проекту «Завершення будівництва метрополітену в місті Дніпропетровськ».
За основу та в цілому депутати також ухвалили законопроект про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Норвегія про співробітництво у сфері ядерної і радіаційної безпеки, зняття з експлуатації Чорнобильської атомної електростанції та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Як зауважив заступник голови Комітету у закордонних справах Юрій Мірошниченко, ратифікація угоди сприятиме оптимізації процесу зняття з експлуатації блоків Чорнобильської АЕС, розширенню джерел фінансування вказаної діяльності за рахунок залучення міжнародної технічної допомоги. А також надасть можливість обміну досвідом у галузі зняття енергоблоків з експлуатації.
О 12.30 у парламенті із щорічною доповіддю про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні виступила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська. За її словами, аналіз ситуації щодо дотримання прав людини в Україні свідчить про низку серйозних проблем. Це, зокрема, випливає зі звернень, які надходять на адресу Омбудсмена. Протягом минулого року В. Лутковська отримала близько 100 тисяч таких звернень. Вони, зауважила захисниця, свідчать про проблеми в сферах запобігання катуванню, жорстокому поводженню, дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав. А також дотримання прав дитини, недискримінація та гендерна рівність. 
Щоправда, доповіддю В. Лутковської залишилися невдоволені представники опозиційних фракцій. Ми не почули, кому конкретно допомогли ви і ваш офіс, зауважив Ігор Сабій («Свобода»). «На жаль, ми не почули доповідь про дотримання прав людини в Україні. Ми почули звіт заступника міністра юстиції. Вперше депутати отримали доповідь, у якій відсутній спеціальний розділ щодо аналізу звернень громадян з дотримання прав людини, що передбачено ст. 16 закону про Уповноваженого. Це дає нам право відхилити вашу доповідь і за порушення вами закону ініціювати питання про невідповідність займаній посаді», — заявила Олександра Кужель («Батьківщина»). У відповідь В. Лутковська зауважила, що це лише презентація доповіді. Саму доповідь, додала вона, ви можете прочитати, вона вся ґрунтується на аналізі звернень громадян. Однак завершення виступу Омбудсмена опозиція супроводжувала вигуками «Ганьба!». Та й результати голосування засвідчили, що доповідь депутати не підтримали. У першому читанні «за» проголосувало лише 130 обранців.
Обговорила сесія й два альтернативні законопроекти «Про денонсацію Угоди між Урядом Союзу Радянських Соціалістичних Республік і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів та майна від 29 жовтня 1982 року». Обидва законопроекти підготовлені представниками опозиції — Володимиром Яворівським («Батьківщина») та Віктором Пинзеником («УДАР»). Згідно з положеннями цієї Угоди від оподаткування звільняються будь-які доходи, що виникають на території України або Кіпру, в тому числі дивіденди, проценти, роялті, доходи від відчуження майна тощо, які перераховуються з однієї країни в іншу, за винятком деяких випадків оподаткування фізичних осіб та доходів постійних представництв. 
Водночас депутати повідомили, що у четвер сесія розглядатиме питання ратифікації Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи. «Готуючи законопроект, я добре знав, що готується така Конвенція про уникнення подвійного оподаткування, -заявив В. Пинзеник. —Який же мотив внесення законопроекту? Річ у тім, що ця Конвенція не є доброю для України. Один із основних аргументів — час від часу ми бачимо повідомлення, що якісь українські активи продаються за досить невеликі суми. Продаються через Кіпр. Звичайно, жодних податків в український бюджет не сплачується. 
За словами політика, якщо уряд справді хоче врегулювати проблему оподаткування з Кіпром, то мають бути здійснені два кроки. По-перше, не підтримувати Конвенцію. По-друге, ухвалити один із запропонованих законопроектів про денонсацію угоди. 
Щоправда, профільний комітет у закордонних справах дійшов висновку, що проекти подані з порушенням Регламенту. Згідно з положеннями якого до них мали бути додані належні супровідні документи, зокрема, текст міжнародного договору українською мовою в офіційному перекладі та мовою оригіналу. З огляду на це, комітет рекомендував відхилити законопроекти. Парламент не підтримав жодного з цих законопроектів. Не голосували фракції Партії регіонів та КПУ.
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Володимир Рибак повідомив про припинення повноважень ТСК з питань розслідування порушень під час парламентських виборів на п’яти проблемних округах. Як зауважив глава парламенту, комісія мала прозвітувати про свою роботу не пізніше місяця з дня створення — ще 21 квітня. Водночас народний депутат від фракції «Свобода» Ігор Швайка заявив, що саме представники Партії регіонів та комуністів зробили роботу комісії неможливою. «Депутати від цих фракцій систематично не виконували свої обов’язки, передбачені Конституцією, законами про Регламент і про статус народного депутата. Ці люди, незважаючи на добре організовану роботу комісії, жодного разу не з’явилися на її засідання. Про причини не поінформували, а в особистих розмовах казали, що це вказівка керівництва фракції. Тому відповідальність за бездіяльність цієї комісії лежить на комуністах та регіоналах», — заявив він. 
Водночас В. Рибак попередив депутатів, що у разі нерегламентної поведінки їх можуть позбавляти права брати участь у пленарних засіданнях. «Відповідно до закону про Регламент Верховної Ради, народний депутат не повинен перешкоджати викладенню або сприйняттю виступів вигуками, оплесками, вставанням або розмовами по мобільному телефону тощо. Вживати образливі висловлювання та непристойні слова і закликати до незаконних дій», -сказав він. Як відомо, усі російськомовні виступи представники фракції «Свобода» заглушають вигуками «українська». Вчорашній день не був винятком. Глава парламенту повідомив також, що Верховна Рада без обговорення може прийняти рішення про позбавлення народного депутата права брати участь у пленарних засідання до п’яти пленарних засідань. «Це рішення доводиться до виборців через публікацію у «Голосі України», — додав В. Рибак.
Із днем народження цього дня вітали Олександра Риженкова (ПР), Петра Цибенка (КПУ) та Віктора Чумака («УДАР»).
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Довідково
Для підвищення рівня доступності до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини запроваджено безплатну всеукраїнську гарячу лінію та електронну систему прийому звернень. Здійснюється також спілкування за допомогою соціальних мереж та через скайп.
Володимир Чуб, Валерій Мошенський. 
Анатолій Гриценко, Андрій Павловський.