Вечірнє засідання 4 червня

Верховна Рада не підтримала в першому читанні жоден із законопроектів про внесення змін до Закону «Про столицю України — місто-герой Київ», які передбачали об’єднання посад столичного міського голови та Київської міської держадміністрації.
На розгляд парламенту було винесено чотири законопроекти, авторами яких були депутати з фракцій «УДАР» та «Батьківщина». Їх доповіли народні депутати Валерій Карпунцов, Андрій Павловський, В’ячеслав Кириленко та Олександр Чорноволенко. Законопроекти багато в чому повторювали один одного. Проект від «УДАРу» пропонував встановити, що Київський міський голова призначається Президентом України головою Київської міської державної адміністрації. «Київська міська рада і київська міська громада заслуговують на свій виконавчий орган, який повинен очолювати відповідно Київський міський голова, — сказав В. Карпунцов. — Але, звичайно, ніхто не заперечує можливість існування адміністрації на рівні областей, не більше».
Законопроектом А. Павловського передбачалося вилучити із чинного Закону «Про столицю України — місто-герой Київ» статті, в яких йдеться про те, що виконавчим органом Київської міської ради є Київська міська державна адміністрація, яка паралельно виконує функції державної виконавчої влади, а також про призначення Голови КМДА Президентом України. І щоб на посаду Голови КМДА призначався лише обраний громадою міський голова.
Законопроекти в авторстві В’ячеслава Кириленка та Олександра Чорноволенка передбачали відновити діяльність у Києві районних рад. В. Кириленко наголосив на потребі відновити цілісну систему місцевого самоврядування у столиці. У законопроекті Чорноволенка пропонувалося винести питання про відновлення райрад на референдум, рішення про проведення якого має приймати Київрада. Співдоповідач від Комітету з питань місцевого самоврядування Євген Карташов (Партія регіонів) повідомив, що профільний комітет та Асоціація міст рекомендували прийняти за основу законопроект, який доповів народний депутат В. Карпунцов, а інші три проекти — відхилити. А питання про поновлення районних рад запропонував ще досконаліше вивчити та обговорити. Адже в інших містах, де також свого часу було ліквідовано районні ради, зокрема, в Запоріжжі, є як позитивний, так і негативний досвід. На думку Є. Карташова, питання про існування чи ні районних рад має вирішувати не парламент, а міська рада.
Під час обговорення представники опозиційних фракцій підтримували всі чотири законопроекти, наголошуючи на тому, що Київ повинен мати повноцінне самоврядування, яке фактично знівелювала чинна модель влади. Опозиційні депутати наполягали невідкладно призначити позачергові вибори міського голови Києва та до Київради на 27 жовтня.
Голова фракції КПУ П. Симоненко повідомив, що фракція не голосуватиме за ці законопроекти, вважаючи їх популістськими. Ольга Левченко (КПУ) назвала законопроекти від опозиції «маніпулюванням». На її думку, поєднання посад міського голови та голови міськадміністрації призведе до узурпації влади. Водночас комуністи підтримали пропозицію про відновлення в Києві районних рад, оскільки в столичних районах проживає стільки ж мешканців, скільки в деяких обласних центрах.
Представники фракції Партії регіонів висловилися проти прийняття законопроектів. На думку Інни Богословської, столичне місцеве самоврядування вже має великі повноваження, а законопроекти від опозиції призведуть до виникнення в Києві нового «царька», який розпоряджатиметься ресурсами, землею, власністю громади.
Позафракційний Олег Ляшко запропонував ліквідувати районні адміністрації в Києві, а вивільнені видатки спрямувати на соціальні потреби та створення нових робочих місць.
Зрештою, жоден законопроект не набрав вдосталь голосів. За законопроект від «УДАРу» (В. Кличка та ін.) у першому читанні проголосували 168 депутатів, за законопроект А. Павловського — 167, за проект В. Кириленка — 168, за проект О. Чорноволенка — 164. Голосували депутати з опозиційних фракцій, частина регіоналів утрималися.