Мітингом на захист історичного будинку в Києві вже давно нікого не здивуєш. Такі відбуваються чи не щотижня. Причина банальна: непомірний апетит інвесторів заробити на дорогій столичній землі. Захисникам історії міста, у кишенях яких немає шестизначних сум, залишається лише стояти з плакатами, сподіваючись на пробудження совісті забудовників (щоправда, таких випадків поки що не зафіксовано) та активність журналістів, які можуть спричинити резонанс у суспільстві. Та, на жаль, ККД таких мітингів досі залишається дуже низьким. Тому активісти Молодіжного руху Києва від «точкових» акцій перейшли до екскурсій — вони нагадали відразу про чотири пам’ятки архітектури міста, які невдовзі можуть зникнути.

Перша зупинка проведеної цього тижня ходи — замок барона Штейнгеля (вулиця Ярославів Вал, 1). Сьогодні будинок, зведений у неоготичному стилі, стоїть пусткою. У цьому контексті незрозумілим, на думку учасників екскурсії, видається рішення Київради «дозволити розробити проект ОСББ «Замок Барона». Активісти дивуються: хто ж його розроблятиме, якщо в домі немає мешканців? Тим часом «Осиротілий замок» продовжує руйнуватися.

Друга пам’ятка, про яку, до речі, не раз писав «Голос України», — садиба Сікорських (вулиця Ярославів Вал, 15-б). Будинок, де жив геніальний авіаконструктор, спеціально знищують замість того, щоб створити там музей, вважають захисники столиці.

Приміщення колишньої швидкої допомоги (вул. Рейтарська, 22), зведене у стилі флорентійського ренесансу 1910 року, раніше вважалося прикрасою міста. Нині колишня перлина — на межі повної руйнації.

Остання зупинка — будинок зі зміями (вул. Велика Житомирська, 32). Дім має статус пам’ятки архітектури та монументального мистецтва місцевого значення. Проте доглядати його комунальники не квапляться.

Звичайно, це далеко не повний перелік пам’яток під загрозою. Імпровізована екскурсія стала черговим символічним закликом до влади звернути увагу на історичне обличчя Києва, яке ми можемо втратити. Питання лише у тому, чи буде його почуто.

Замок барона Штейнгеля (вул. Ярославів Вал, 1). 

Садиба Сікорських (вул. Ярославів Вал, 15-б).

Вул. Велика Житомирська, 32.

Вул. Рейтарська, 22.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.